ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΝΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 11 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!

Κατά 11 εκατοστά κάθε χρόνο βυθίζεται η πρωτεύουσα της Κίνας, σύμφωνα με νέα μελέτη διεθνών ερευνητών, προειδοποιώντας πως εάν η καθίζηση συνεχιστεί, ο πληθυσμός της πόλης θα αντιμετωπίσει σοβαρές απειλές ασφαλείας...

Χρησιμοποιώντας τελευταίες δορυφορικές εικόνες, η ομάδα Κινέζων, Βρετανών και Ισπανών ερευνητών ανακάλυψε ότι το Πεκίνο βυθίζεται αργά και σταθερά, με τα τμήματα της κεντρικής περιοχής να σημειώνουν πτώση 11 εκατοστών ετησίως.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων κάτω από την πόλη είναι ο κύριος παράγοντας για το φαινόμενο.
Το Πεκίνο βρίσκεται σε μια ξερή πεδιάδα όπου τα υπόγεια ύδατα έχουν συγκεντρωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υποκείμενο έδαφος λειτουργεί σαν σφουγγάρι, που συμπιέζεται καθώς δημιουργούνται πηγάδια και το υπόγειο νερό πέφτει.
Συνεχίζει το Πεκίνο να βυθίζεται κατά 11 εκατοστά τον χρόνο
Ο αντίκτυπος είναι πολύ πιο έντονος στην περιοχή Τσαογιάνγκ, που αναπτύχθηκε ταχέως από το 1990 με περιφερειακούς δρόμους, ουρανοξύστες και άλλες υποδομές. Η άνιση φύση της βύθισης σε ορισμένες περιοχές του Πεκίνου εγκυμονεί κινδύνους για αυτά τα κτίρια και τις κατασκευές, αναφέρουν οι ερευνητές.
Σοβαροί κίνδυνοι
Μέσα και γύρω από το Πεκίνο, υπάρχουν χιλιάδες πηγάδια νερού και τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται για κήπους και κτηνοτροφία. Παρά το γεγονός ότι το κράτος έχει δικαιοδοσία επί της εγκατάστασης των πηγαδιών, οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι είναι ασυνεπές στην εφαρμογή της κανονιστικής του εξουσίας.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν η καθίζηση συνεχιστεί, ο πληθυσμός των 20 εκατομμυρίων του Πεκίνο θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους, με τα τρένα της πόλης να είναι από τους πρώτους τομείς που θα επηρεαστούν.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το 2015 εγκαινιάστηκε ένα πρόγραμμα με στόχο την άμβλυνση της κρίσης του νερού στο Πεκίνο.
Η κατασκευή ενός δικτύου σηράγγων και καναλιών μήκους 2.400 χιλιομέτρων έχει ήδη ολοκληρωθεί, το οποίο θα εκτρέψει 44,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην πρωτεύουσα.
Όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλές μεγάλες κινεζικές πόλεις βυθίζονται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω υποχώρησης του υδροφόρου ορίζοντα. Σύμφωνα με τον Ζανγκ Χονγκτάο, αναπληρωτή διευθυντή του κινεζικού Γραφείου Γεωλογικών Μελετών, η αδιάκοπη άντληση των υπόγειων υδάτων, η εξερεύνηση γεωθερμικών πόρων και η ανέγερση μεγάλων κατασκευών είναι παράγοντες που επιδεινώνουν το φαινόμενο, τόσο στο Πεκίνο όσο και σε άλλες περιοχές.
Στην κινεζική πρωτεύουσα έχει ήδη υποχωρήσει έκταση 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου 50 κτίρια, στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετά εργοστάσια, έχουν καταστραφεί, όπως είχε δηλώσει ο Ουέι Λιανουέι, διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών του Πεκίνου.