ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΤ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… 1975-2016 ΜΕΡΟΣ 62ο ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΕΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ.

Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Μια νέα περίοδος ξεκινάει από ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ και το συνδικαλισμό του ραδιομεγάρου για την ΕΡΤ. Ο Παν-Παν, έχει εδραιώσει τη θέση του και απολαμβάνει όλων των προνομίων του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου...

Η ΝΔ έχει αλλάξει αρχηγό μέσα από το συνεδριό της με νικητή τον Κώστα Καραμανλή στη θέση του προέδρου στις 21 Μαρτίου 1997. Ο Κώστας Καραμανλής διορίζει εκπρόσωπο Τύπου τον 30χρονο Άρη Σπηλιωτόπουλο. Έναν νεαρό άπειρο πολιτικό, που ήταν ένα-ίσως-από τα πρώτα λάθη όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια.

Τα ιδιωτικά κανάλια προβάλλουν καθημερινά πετυχημένες σειρές και ακριβά ψυχαγωγικά προγράμματα υψηλού κόστους χωρίς φειδώ, κάτι που αργότερα ο σκληρός και ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός τους δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα. Προέκταση όλων αυτών είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση στα ιδιωτικά ΜΜΕ, που λειτούργησαν χωρίς στρατηγική και σχεδιασμό για τις μελλοντικές εξελίξεις. Πετούσαν χρήμα ανεξέλεγκτα…

Η ΕΡΤ έχει όλο το χρόνο και την εμπειρία να κάνει την αντεπίθεση. Οι φατρίες όμως δεν την αφήνουν να κάνει το μεγάλο άλμα. Οι ειδήσεις εμπλουτίζονται με νέα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα την πληροφόρηση και προπαγάνδα. Έτσι αποφασίζετε η ενοποίηση των ειδήσεων της ΕΤ1 και ΕΤ2. Η μετάδοση γίνεται από το ραδιομέγαρο με κοινό δελτίο, και νέες προσλήψεις για τις «ανάγκες» της ΕΡΤ. Δουλειά πιάνουν με δικές του εκπομπές «επίλεκτοι» δημοσιογράφοι που πρόσκεινται φίλα προς το κεντροαριστεροπασόκ. Όπως ο Θέμος Αναστασιάδης, ο Παύλος Τσίμας, Ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης κ.ά.

Παράλληλα, μετονομάζεται η ΕΤ2 σε ΝΕΤ και η ΕΤ1 διατηρεί την ονομασία της. Γίνονται όμως αλλαγές στρατηγικής και προγράμματος χωρίς έρευνα αγοράς και μετρήσεις τηλεθεατών. Η αλλαγή παρασύρει και το ραδιόφωνο της ΕΤ2 που μεταφέρεται στα στούντιο του ραδιομεγάρου και εκπέμπει από κει πρόγραμμα. Τις ειδήσεις της ΕΡΤ ΑΕ έχει αναλάβει μαζί με το γυναικείο φύλλο ο Γιάννης Παπουτσάνης που έχει αποχωρήσει από τον ΑΝΤ1.

Τα δύο κανάλια στοχεύουν διαφορετικούς τηλεθεατές. Η ΝΕΤ γίνεται καθαρά ενημερωτικό κανάλι που προβάλει ειδήσεις, ενημερωτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ. Λείπει τελείως το ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Η ΕΤ1 δεν έχει καθόλου ενημέρωση και παρουσιάζει ψυχαγωγικό πρόγραμμα της κακιάς ώρας. Κάτι όμως δεν πάει καλά και αλλάζουν τα δεδομένα. Επιστρέφουν και πάλι οι ειδήσεις στην ΕΤ1 με μικρότερα δελτία τα οποία προβάλλονται από την Κατεχάκη, με δικό της διευθυντή ειδήσεων αλλά εποπτεύεται από το ραδιομέγαρο. Ένας από τους διευθυντές ειδήσεων της ΕΤ1 είναι και ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου.

Στις 7 Απριλίου του ‘ 98 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μπαίνει επειγόντως στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία», σε σοβαρή κατάσταση. Αυτοκίνητο της ΕΡΤ, εγκαθίσταται, μέσα στο προαύλιο του θεραπευτηρίου με 4 κάμερες, και ξεκινά συνεχείς μεταδόσεις και έκτακτα δελτία λόγω της κρισιμότητας που παρουσιάζει η υγεία του προέδρου. Δεκάδες διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν στρατοπεδεύσει στο προαύλιο του κτηρίου. Οι γιατροί του Υγεία δίνουν τη μάχη, όπως και οι γιατροί του Ωνασείου για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η μάχη όμως είναι άνιση. Τα καθημερινά ιατρικά ανακοινωθέντα δεν δίνουν πολλές ελπίδες. Στα κεντρικά δελτία όλων των καναλιών είναι πρώτο θέμα. Κάθε μέρα που περνάει μειώνει και τις ελπίδες επιβίωσης.

Είναι 22α Απριλίου και πλησιάζει 12 τα μεσάνυχτα. Οι πληροφόρηση που έχω από πηγές του θεραπευτηρίου που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση του προέδρου, τους εμφανίζει ανήσυχους με τη νύχτα να είναι …μακρά. Στη μια τα μεσάνυχτα πληροφορούμε ότι ένα θαύμα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Στο προαύλιο του θεραπευτηρίου, ελάχιστοι δημοσιογράφοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Όλοι προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες. Οι άνθρωποι των ειδήσεων της ΕΡΤ στο ραδιομέγαρο ενημερώνονται από μένα, ότι η βραδιά δεν θα ξημερώσει για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και να είναι σε επιφυλακή μέσα στο στούντιο για 1-2 ώρες μέχρι να ξημερώσει.

Στη 01:30 τους ενημερώνω μα βάση την πληροφόρηση ότι το τέλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή πλησιάζει. Δέκα λεπτά αργότερα στη 01:40 οι πηγές μου, με ενημερώνουν ότι ο Καραμανλής κατέληξε. Προς τους δημοσιογράφους δεν έχει διαρρεύσει τίποτα. Στην αίθουσα σύνταξης βρίσκεται ο διευθυντής και η αρχισυντάκτρια που ενημερώνονται για το δυσάρεστο γεγονός για να μεταδώσουν την θλιβερή είδηση. Όπως είχα ενημερωθεί από τις πηγές μου ο καθηγητής Βορίδης ανέβαινε στον 8 όροφο για να ενημερώσει τους οικείους του, και ο Πέτρος Μολυβιάτης είχε το θλιβερό προνόμιο να ανακοινώσει το θάνατο του Κ. Καραμανλή.

Τελικά για λόγους σεβασμού αποφασίστηκε να μην δώσουμε πρώτη την είδηση αλλά να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του θεραπευτηρίου. Όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία διεθνή και ελληνικά πήραν αμέσως θέση με επικεφαλής την ΕΡΤ που γνώριζε ήδη ότι ο Πέτρος Μολυβιάτης θα κάνει δηλώσεις.

Σε λιγότερο από δύο λεπτά ο Πέτρος Μολυβιάτης, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και δακρυσμένος διάβασε την λιτή ανακοίνωση των 13 λέξεων:

«Σας ανακοινώνω ότι ο πρόεδρος εξέπνευσε σήμερα 23 Απριλίου 1:40 πρωινή, συνεπεία καρδιακής ανακοπής».

Η είδηση από την ΕΡΤ και τα ξένα δίκτυα έκανε το γύρω του κόσμου. Τις επόμενες μέρες ξεκίνησε και η διαδικασία ταφής που έγινε σε απ΄ευθείας μετάδοση από την  ΕΡΤ όπως και με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ραδιομέγαρο συνεχίζει το δρόμο που χάραξαν οι άνθρωποι της ΕΡΤ με επί κεφαλής τον Παν-Παν. Νέες εκπομπές, νέα πρόσωπα και έρωτες γεννιούνται στους χώρους εργασίας, απολαμβάνοντας απαγορευμένους καρπούς όταν ο ποδόγυρος προκαλεί ή προκαλείται. Ακόμη μερικά ποτηράκια φέρνουν κέφι και ευεξία, χαλαρώνοντας τους «βαριά» εργαζόμενους αξιωματούχους και συνεργάτες.

Βέβαια όλα αυτά μην νομίζετε ότι δεν υπάρχουν και σήμερα επί ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες ύποπτες συναγωγές ορόφων. Η εξουσία είναι άοσμη και άχρωμη δεν έχει πιστεύω και ιδεολογία μπροστά στις απολαύσεις, σαρκικές και υλικές. Όταν έρθει η ώρα θα τα πούμε.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 63ο. Οι ειδήσεις σκληραίνουν τη στάση τους. Χρηματιστήριο, σεισμός το ΄99, εκλογές και νίκη Σημίτη.