ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΤ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… 1975-2016 ΜΕΡΟΣ 63ο, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΝΙΚΗ ΣΗΜΙΤΗ!

Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Ενώ όπως έχουμε αναφέρει σε άλλες αναρτήσεις, τα ιδιωτικά κανάλια βρίσκονται στην κορυφή μέσα από μια επίπλαστη εικόνα, η ΕΡΤ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, ακολουθώντας...
μια μικροπολιτική  κυβερνητική ενημέρωση μέσα από την προπαγάνδα. Οι ειδήσεις μονοπωλούν τα κυβερνητικά …επιτεύγματα!!!

Στο τιμόνι της ΕΡΤ εξακολουθεί να βρίσκεται ο Παν-Παν, με γενικό διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης τον Χριστόφορο Αντωνόπουλο και δυο-τρία κορίτσια στην αρχισυνταξία και τον έλεγχο των ειδήσεων και ανακοινώσεων των άλλων κομμάτων. Το πρόγραμμα και η διανομή χρήματος γίνεται με άλλα πρόσωπα και κομματικούς κανόνες με γενικό διευθυντή προγράμματος Κωνσταντίνο Αλαβάνο, που ενεπλάκη μαζί με τον πρόεδρο Παν-Παν στην υπόθεση Διονύσιος Σολωμός. Μια παραγωγή για την ΕΡΤ που δεν έγινε ποτέ ενώ πλήρωσε το 2001 περισσότερα από 210 εκατ. δραχμές.

Ο Κώστας Σημίτης νιώθει πανίσχυρος και δυνατός. Ελέγχει ολοκληρωτικά το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα μέτωπα. Έχει εκτοπίσει όλα τα αντιδραστικά στοιχεία. Μην ξεχνάμε, ότι έχουν φύγει από τη ζωή κορυφαία στελέχη, αλλά και ο ιδρυτής του κινήματος.
Τον Μάρτιο το ΄94 φεύγει από τη ζωή στη Νέα Υόρκη όπου νοσηλευόταν η Μελίνα Μερκούρη. Ένα μήνα αργότερα τον Απρίλιο, Φεύγει ο Γιώργος Γεννηματάς, τον Απρίλιο του ΄95 ο πρώην πρόεδρος της βουλής Γιάννης Αλευράς, και 14 μήνες αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Σημίτης δεν έχει αντιπάλους, παρά μόνο τον εαυτό του.

Το ΄99 είναι μια χρονιά εξελίξεων με πολλά γεγονότα. Το ραδιομέγαρο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβερνητική προπαγάνδα. Τον Ιούνιο έχουμε ευρωεκλογές. Η ΕΡΤ ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη με πρωταγωνιστές τα κόμματα. Οι πολιτικοί αρχηγοί, πουλάνε και πάλι την πραμάτεια τους. Μέσα από τα στούντιο της ΕΡΤ και των ιδιωτικών καναλιών οι τηλεθεατές βομβαρδίζονται καθημερινά από τους πολιτικούς με τα καλύτερα παραμύθια για να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Από δημοσκοπήσεις που γίνονται δείχνουν ότι η ΝΔ έχει ένα μικρό προβάδισμα. Αυτό έχει θορυβήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΕΡΤ σκληραίνει την ενημερωτική της στάση απέναντι της ΝΔ διότι ο Κώστας Καραμανλής κερδίζει έδαφος. Οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ εδώ, έχουν ένα όπλο. Την άνοδο του χρηματιστηρίου, που την προπαγανδίζουν καθημερινά.. Όλη η Ελλάδα έχει γεμίσει με αφίσες για επενδύσεις στο χρηματιστήριο. Μία από αυτές γράφει: «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία» (ευρωεκλογές, Ιούνιος 1999, αφίσα του ΠΑΣΟΚ στη μάχη των ευρωεκλογών).

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 13 Ιουνίου του ΄99 όπως σε όλη την Ευρώπη και δίνουν: στη ΝΔ 36,00% και 9 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 32,91% και 9 έδρες, ΚΚΕ 3 έδρες, ΔΗΚΙ 2 έδρες και ΣΥΝ 2 έδρες. Οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος είναι ελάχιστες. Εντωμεταξύ το χρηματιστήριο των Αθηνών τραβάει την ανηφόρα και ανοίγει την όρεξη «μικροεπενδυτών» και απλών ανθρώπων. Στην ΕΡΤ γίνονται και ειδικές εκπομπές, πως, και που θα επενδύσετε για να βγάλετε χρήματα. Ο Κώστας Σημίτης στα εγκαίνια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του ΄99 στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου 5-9-99 δηλώνει:

«Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει...Το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός σημαντικός για την πρόοδο της οικονομίας, είναι ένας θεσμός, ο οποίος εξυπηρετεί την οικονομία».

Δυο μέρες αργότερα, μετά το σεισμό στο χρηματιστήριο, στις 7 Σεπτεμβρίου γίνεται πραγματικός σεισμός στην Πάρνηθα 5,9 βαθμούς, με περισσότερους από 30 νεκρούς. Είναι 14:55. Πέντε λεπτά πριν βγει το δελτίο των τρεις στον αέρα της ΕΡΤ όταν το ραδιομέγαρο σείεται συθέμελα. Αυτό δεν εμποδίζει τον πρωθυπουργό να αλλάξει «ρότα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας που έχει δημιουργηθεί από το χρηματιστήριο ο Κ.Σημίτης πετάει στα σύννεφα, μαζί με τους συντρόφους του αφού σε λιγότερο από έναν χρόνο θα έχουμε βουλευτικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας όπως έχει διαμηνύσει. Το χρηματιστήριο φαίνεται ότι δίνει πόντους στην κυβέρνηση. Κανένας δεν έχει καταλάβει την καταιγίδα που έρχεται. Η ΕΡΤ και όλα τα ΜΜΕ αφιερώνουν πολλές ώρες στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια οθόνη και παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο.

Στις 17 Σεπτεμβρίου ο δείκτης ανεβαίνει στις 6.500 μονάδες, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Εδώ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση στη Σοφοκλέους και παρουσιάζει τις πρώτες ανωμαλίες. Έτσι αναγκάζει τον πρωθυπουργό ένα μήνα αργότερα τον Οκτώβριο στη συνεδρίαση του ΕΓ να δηλώσει ότι: «Η κατάσταση στη Σοφοκλέους θα ομαλοποιηθεί μέσα σε ένα - δυο 24ωρα». Εντωμεταξύ ο Γιαννος Παπαντωνίου τσάρος της οικονομίας δηλώνει στις 20-12-1999: «Το 2000 η πορεία του Χρηματιστηρίου θα είναι δυναμικά ανοδική, καθώς η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, θα δώσει ώθηση στη Σοφοκλέους».
Γνωρίζοντας ο Κ. Σημίτης ότι κάτι δεν πάει καλά με το χρηματιστήριο και χάνει το πλεονέκτημα της νίκης των εκλογών που θα γίνουν κανονικά τον Οκτώβριο του 2000, κάνει στροφή 360ο μοιρών.

Με επίκληση την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ως εξαιρετικής σημασίας εθνικό θέμα, προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, πέντε μήνες πριν τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης για της 9 Απριλίου 2000.

Η προεκλογική μάχη και οι περιοδείες των αρχηγών τω ν κομμάτων έχουν και πάλι την τιμητική τους. Οργώνουν όλη τη χώρα, ενώ η ΕΡΤ προσπαθεί να καλύψει τις υψηλές απαιτήσεις των μικρών και μεγάλων κομμάτων. Στο επίκεντρο του εκλογικού αγώνα βρίσκεται το χρηματιστήριο. Είναι τέτοιο το πάθος των απλών ανθρώπων και στα χωριά που φθάνει τα όρια του παροξυσμού. Είναι χαρακτηριστικό το εξής περιστατικό:

Αρχές Μαρτίου. Σε μία από τις περιοδείες του Κ. Καραμανλή βρισκόμαστε στα Γρεβενά για μια επίσκεψη και ομιλία του σε κεντρική αίθουσα στις 12:00 το μεσημέρι Κυριακή μετά την εκκλησία. Στις 9 το πρωί με τοπικά κομματικά στελέχη μεταξύ των οποίων και ένας δικηγόρος περνάμε μπροστά από την εκκλησία για να φθάσουμε στην αίθουσα, για αναγνώριση του χώρου για τη διευκόλυνση της ΕΡΤ. Εκεί λοιπόν στο προαύλιο της εκκλησίας μία γιαγιά με μαγκούρα γύρω στα 90 χρόνια, φώναξε τον Δημήτρη δικηγόρο που ήταν μαζί μας. «Δημήτρη: τον ρώτησε πως πάει το χρηματιστήριο; Να σου δώσω και άλλα χρήματα να βάλεις; Ο Δημήτρης της απάντησε: «Γιαγιά θα τα πούμε αργότερα». Τα υπόλοιπα δεν έχουν καμιά σημασία, δείχνουν όμως πόσο ο Έλληνας είχε εθιστεί στο χρηματιστήριο. Στο Debate μεταξύ Σημίτη-Καραμανλή που γίνεται στις 30 Μαρτίου, αν και κερδίζει τις εντυπώσεις ο Κώστας Καραμανλής, δεν καταφέρνει να οδηγήσει τη ΝΔ στη νίκη.

Στις εκλογές της 9ης Απριλίου, ο Κώστας Σημίτης αναδεικνύεται και πάλι νικητής πάνω στο νήμα με ποσοστό 43,79 και 158 έδρες. ΝΔ 42,74 και 125 έδρες. ΚΚΕ 5,52 11 έδρες και ΣΥΝ 3,20 6 έδρες(αν σήμερα είναι κυβέρνηση καταλαβαίνετε τι έχει συμβεί). Πολλά ακούστηκαν και  γράφτηκαν περί ελληνοποιήσεων  μεταναστών κλπ από τα ΜΜΕ και τον Τύπο. Γεγονός είναι ότι μέχρι της 10 η ώρα μ.μ. κέρδιζε η ΝΔ, μετά άλλαξαν τα αποτελέσματα. Προσωπικά γνωρίζοντας πρόσωπα και γεγονότα και εκτιμώντας με ψυχραιμία το αποτέλεσμα, τρεις ήταν οι παράγοντες που έχασε η ΝΔ από δικά της λάθη.

1ον) Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, βγήκε ο Καρατζαφέρης και μίλησε ότι θα διορίσουμε 300 χιλιάδες δικά μας παιδιά.

2ον) Πέντε μέρες πριν τις εκλογές βγήκε ο Άρης  Σπηλιωτόπουλος και είπε είμαστε 3-4 μονάδες μπροστά.

3ον) Οι συγκεντρώσεις Αθήνα-Θεσσαλονίκη ήταν για …κλάματα. Η απειρία του Άρη Σπηλιωτόπουλου και η ξενομανία του να χρησιμοποιήσει τον Ιταλό σκηνοθέτη Σαρτίνι που σκηνοθετούσε τα σόου της Ρούλας Κορομηλά, λες και ήταν κωμωδία, μια πολιτική συγκέντρωση έφερε την καταστροφή. Όπως μου έλεγαν άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ που γνώριζαν από συγκεντρώσεις ο κόσμος-που είχατε-ήταν τριπλάσιος από μας στη Θεσσαλονίκη και δείξατε «τρίχες». Το ίδιο συνέβη και με τη συγκέντρωση στο Ολυμπιακό στάδιο. Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν.

Στις 13-4-2000 ορκίζεται και πάλι κυβέρνηση Σημίτη. Αρμόδιος υπουργός για την ΕΡΤ και τα ΜΜΕ παραμένει ο Δημήτρης Ρέππας με υφυπουργό τον Τηλέμαχο Χυτήρη. Στην ΕΡΤ παραμένει ο Παν-Παν, με όλο το επιτελείο της προπαγάνδας. Στο ραδιομέγαρο πανηγυρίζουν και πάλι.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… μέρος 64ο,  Αλλαγές, λαοσυνάξεις, αποχωρήσεις, νέο αίμα.