ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΤ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… 1975-2016 ΜΕΡΟΣ 75ο, ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ «ΒΟΜΒΑ»!

Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, είναι ένας πολύ καλός Manager, που ξέρει τι σημαίνει διοίκηση και αγορά. Γνωρίζει το αντικείμενο και έχει σχέδια ανάπτυξης και εξυγίανσης του φορέα...
Το κυριότερο. Είναι ένα πρόσωπο αξιόπιστο και οι εργαζόμενοι του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Πρωτίστως το συνδικαλιστικό όργανο η ΠΟΣΠΕΡΤ. Η διοίκηση εκπονεί ειδικό πλάνο και επανασχεδιασμό σε υπηρεσίες και  προσωπικό. Στρατηγικό σχεδιασμό και πλάνο ανάπτυξης του φορέα μαζί με την οικονομική εξυγίανση.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου που ανέλαβε την ηγεσία της ΕΡΤ, μέχρι και τον Ιούνιο, δηλαδή 5 μήνες, έχουν γίνει πάρα πολλά για την πρώην διαλυμένη και υπερχρεωμένη ΕΡΤ. Κυκλοφορούν όμως διάφορες φήμες ότι κάτι δεν πάει καλά και ο Γιώργος Γαμπρίτσιος είναι έτοιμος να τα βροντήξει και να φύγει. Όλα αυτά διαψεύδονται. Έχει αποδειχθεί όμως στην πράξη ότι όποιος ακολουθεί δική του γραμμή και δεν υπακούει σε κυβερνητικά κελεύσματα, όσο ικανός και αξιόπιστος να είναι δύσκολα επιβιώνει.

Οι φήμες δεν αργούν να επαληθευτούν, και η παραιτησή του σκάει σαν «βόμβα» στο ραδιομέγαρο και τους εργαζόμενους που συνομιλούσαν με ένα αξιόπιστο πρόσωπο και έκαναν σχέδια για το μέλλον. Ο Γιώργος Γαμπρίτσιος υποβάλει την παραιτησή του στον υπουργό πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο στις 15 Ιουλίου. Ο υπουργός προσπαθεί να τον μεταπείσει.

Η αποφασή του όμως είναι αμετάκλητη και ανακοινώνεται επίσημα στις 29 Ιουλίου. Η ΕΡΤ μένει ακέφαλη. Ο Γιώργος Γαμπρίτσιος αν και στην επιστολή του επικαλείται προσωπικούς λόγους, η αποχωρησή του οφείλεται σε συγκρούσεις, παρεμβάσεις και φατρίες που εμπόδιζαν το έργο του.
Το λίγο διάστημα που έμεινε στο ραδιομέγαρο έκανε πολλά. Ο ίδιος διάβασε την αποχαιρετιστήρια επιστολή στο τελευταίο ΔΣ  αναφέροντας:

 «Αγαπητοί συνεργάτες,
Στις 15 Ιουλίου 2010, υπέβαλα στον εποπτεύοντα υπουργό, κύριο Γερουλάνο, την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου ΔΣ - Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 2010. Σήμερα την ανακοινώνω στο Διοικητικό Συμβούλιο και στους άμεσους συνεργάτες μου στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερα και στον υπουργό, οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι προσωπικοί και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την εποπτεύουσα αρχή ή με τους συνεργάτες μου. Κρίνω δε, ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δε ζημιώνεται η ΕΡΤ, καθώς το ακανθώδες θέμα των συμβασιούχων βαίνει προς διευθέτηση και οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ έχουν τεθεί.

Κατά το διάστημα της σχεδόν 6μηνης θητείας μου στην ΕΡΤ εργάστηκα με ζήλο και επαγγελματισμό και πάντα σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συνεργάτες μου. Ήταν για μένα μια πολύτιμη εμπειρία. Αποδείξαμε μαζί ότι με ομαδική δουλειά, χρηστή διοίκηση και επαγγελματισμό, ακόμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να παραχθεί χειροπιαστό έργο. Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω:

·Τέθηκαν οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ: Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010, η ΕΡΤ για πρώτη φορά αναμένεται να εμφανίσει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα πλέον των 30.000.000 ευρώ. Η επιχειρούμενη οικονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με συμπληρωματικές ενέργειες της παρούσας διοίκησης παρέχει στην ΕΡΤ τη δυνατότητα να συντομεύσει τον χρόνο εξόφλησης των προμηθευτών της από 18 μήνες σε 2 με 3 και σίγουρα όχι πάνω από 6, προσφέροντας έτσι στήριγμα στην δοκιμαζόμενη αγορά και επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα καλύτερες τιμές για την ΕΡΤ.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας εξυγίανσης και η αίσθηση του μέτρου που κυριαρχεί πλέον στην ΕΡΤ αναδεικνύονται και μέσα από τα βασικά στατιστικά στοιχεία κόστους και αμοιβών που παρατίθενται στους συνημμένους πίνακες.

·Διαχειριστήκαμε με σύνεση και νηφαλιότητα το ακανθώδες θέμα της αναγκαστικής αποχώρησης 1.047 συμβασιούχων (το 25% του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ!), κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα θέσαμε για πρώτη φορά στην ΕΡΤ διαφανείς διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ κάνει σπουδαία δουλειά σ’ αυτόν τον τομέα.

·Προχωρήσαμε σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές αξιοποιώντας στελέχη από το τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ σε καίριες διευθυντικές θέσεις στο πρόγραμμα, στην ενημέρωση και στον αθλητικό τομέα.

·Προχωρήσαμε σε καταγραφή του μονίμου και έκτακτου προσωπικού της ΕΡΤ ανά ειδικότητα, τομέα εργασίας και έργου που επιτελεί. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε την προμήθεια ειδικού λογισμικού ώστε από 1.1.2011 να αξιολογείται σε μόνιμη πλέον βάση όλο το προσωπικό της ΕΡΤ με κανόνες και διαφάνεια.

·Εισάγαμε νέο ύφος και ήθος στη διοίκηση, επιλέγοντας λιτότητα, συλλογικότητα, χρηστή διαχείριση και σεβασμό στον εργαζόμενο.

·Προετοιμάσαμε σε μεγάλο βαθμό το τηλεοπτικό πρόγραμμα για τη νέα τηλεοπτική σαιζόν των καναλιών ΝΕΤ και ΕΤ-1, με καθαρότητα στη φυσιογνωμία και με νέες, πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και την αποδοχή αυτής της προσπάθειας με μεγάλο ενδιαφέρον.

·Τέθηκαν οι βάσεις για την ουσιαστική ενδυνάμωση του ιντερνετικού πυλώνα της ΕΡΤ. Το ιντερνέτ θα αποτελέσει τον 3ο και πλέον ανερχόμενο πυλώνα της ΕΡΤ, η δε ψηφιακή τεχνολογία θα ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες λειτουργίας της.

·Εντάξαμε τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ στην οργανωτική δομή της εταιρείας και αποφασίσαμε να προχωρήσει η ΕΡΤ στην ψηφιακή εκπομπή με το σύστημα MPEG-4.Παραμένει προς υλοποίηση ο εξορθολογισμός του αριθμού και της φυσιογνωμίας των ψηφιακών καναλιών. Το όραμα του καναλιού από νέους για νέους καθώς και η πιλοτική εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια (HDTV) ευελπιστώ να λάβουν σύντομα σάρκα και οστά.

·Προετοιμάσαμε επενδυτικές προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε μεταξύ άλλων να συνεχίσουμε το έργο του Ψηφιακού Αρχείου και να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια της ψηφιοποίησης του πολύτιμου οπτικοακουστικού υλικού της ΕΡΤ.

Θέλω να πιστεύω ότι θέσαμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η ΕΡΤ να λειτουργεί ως πρότυπος οργανισμός στον χώρο της. Βεβαίως απομένουν πολλά και δύσκολα για να συνεχίσει στη σωστή κατεύθυνση και να ξανακερδίσει την αναγνώριση και υποστήριξη των συμπολιτών μας που τη χρηματοδοτούν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό κύριο Γερουλάνο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε επιλέγοντάς με στη θέση του Προέδρου ΔΣ-Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, καθώς επίσης τους εκλεκτούς συνεργάτες μου και τα μέλη του ΔΣ (ιδιαίτερα τον μελλοντικό πρόεδρο Κο Παπαγεωργίου) για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι πολλά, εξαίρετα μέλη αυτού του ΔΣ με τις γνώσεις και το κύρος τους βοήθησαν σημαντικά στο έργο μας. Παραμένω δε στο πλευρό της ΕΡΤ, πρόθυμος να συμβάλλω στην ομαλή διαδοχή και στην ενημέρωση του αντικαταστάτη μου. Γιώργος Γαμπρίτσος»

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 76ο, αναζήτηση νέας ηγεσίας. Φιλίες και γνωριμίες έχουν τον  πρώτο λόγο. Ο Ταγματάρχης αναλαμβάνει το «Τάγμα».