ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΤ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… 1975-2016 ΜΕΡΟΣ 77ο, ΑΦΕΝΤΙΚΟ Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ, Η ΣΤΑΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ O ΧΥΤΗΡΗΣ ΕΚΤΟΣ!

Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Ο Λάμπης Ταγματάρχης, ακολουθώντας τις κυβερνητικές οδηγίες και το πλάνο του προκατόχου του, ξέρει να ελίσσεται και κάνει καλά τη δουλειά, παρά τις κόντρες με τους εργαζόμενους...
και την ΠΟΣΠΕΡΤ που τάσσονται εναντίον αποφάσεων που βλάπτουν τα εργασιακά τους κεκτημένα.

Η Ελλη Στάη μετά τη συμφωνία που έκλισε με την ΕΡΤ, την κυβέρνηση και τον «Λάμπη» ανέλαβε να παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Όπερ και εγένετο. Κάθε βράδυ, με τα «γαλαζοπράσινα» μάτια και το γνωστό ύφος φέρνει την ενημέρωση σε όλη την επικράτεια μέσα από το φακό της ΕΡΤ. Ο μισθός της μόνο 4.000 ευρώ. Ποσό αστείο για την Έλλη που δεν φτάνει ούτε για τους καφέδες μπροστά στα αστρονομικά ποσά του παρελθόντος.

Η διοίκηση όμως έχει καθορισμένο μισθολόγιο και δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις. Άλλωστε η Έλλη έχει κάνει έναν πλούσιο γάμο και δεν έχει ανάγκη τα χρήματα όσο τη δημοσιότητα που τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από το τηλεοπτικό «γυαλί». Τον τελευταίο χρόνο βρισκόταν στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash με δική της εκπομπή χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.
Το ραδιομέγαρο λοιπόν ήταν μια ευκαιρία να εμφανιστεί στην μικρή οθόνη. Ανεβαίνει στην ΕΡΤ με ένα πολυτελές Τζίπ και οδηγό χωρίς να ανησυχεί. Γεγονός είναι, ότι επί των ημερών της ανέβασε την τηλεθέαση του δελτίου, και στις εκλογές του 2012 η ΕΡΤ πήρε την πρωτιά.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης που έχει την αρμοδιότητα της ΕΡΤ και των ΜΜΕ προσπαθεί να ισορροπήσει τόσο τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ για μειώσεις όσο και καναλαρχών που έχει διαρρεύσει ότι ετοιμάζει σχέδιο αδειοδότησης για την ιδιωτική τηλεόραση. Υπήρχαν τότε διαρροές στον Τύπο ότι οι καναλάρχες πίεζαν ασφυκτικά όχι μόνο για παραχώρηση αδειών αλλά και για μερίδα του ανταποδοτικού τέλος από την ΔΕΗ που έπαιρνε η ΕΡΤ. Ο Ταγματάρχης το απόλυτο αφεντικό της ΕΡΤ έπαιζε σε διπλό ταμπλό. Ήθελε να τα έχει καλά και με τους εργαζόμενους και με την κυβέρνηση. Δεν είχε δική του στρατηγική και πλάνο. Θα έλεγα κοίταζε την πάρτη του και πως μπορούσε να σωθεί.

Ο Ταγματάρχης αν και βρίσκεται σχεδόν 7 μήνες στο τιμόνι της ΕΡΤ δεν έχει δείξει διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, περιμένοντας τις εξελίξεις. Κυκλοφορούν φήμες για απομάκρυνση του Τηλέμαχου Χυτήρη και φοβάται και τη δική του απομάκρυνση, γιατί η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια για την ΕΡΤ που θέλει να υλοποιήσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, γράφεται ότι, την ΕΡΤ θα αναλάβει ο Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος θα προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περισσότερους από 600 εργαζόμενους, κυρίως δημοσιογράφους. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2001 με την κυβέρνηση Σημίτη και πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ τον Παν-Παν αλλά δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα Την ίδια ώρα, θα θέσει σε εφαρμογή το πλάνο για συγχώνευση των Περιφεριακών Σταθμών, και τηλεόρασης, ενώ θα μειωθεί το κοστολόγιο του τηλεοπτικού προγράμματος με αρκετές εκπομπές να μην παίρνουν το πράσινο φως.

Εντωμεταξύ το πρόγραμμα της ΕΡΤ λόγω αβεβαιότητας είναι στον αέρα. Ιούνιος του 2011 και ενώ  οι 2 ενημερωτικές εκπομπές  «Πρωινή ενημέρωση» και «Συμβαίνει τώρα», Κώστα Αρβανίτη, Μαριλένα Κατσίμη και Μαρία Σαράφογλου, κατεβάζουν ρολά τον Ιούλιο κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα τους αντικαταστήσει.

Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όλα βρίσκονται υπό σύγχυση. Στελέχη και εργαζόμενοι, φοβούνται το χειρότερο σενάριο για το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης. Η ΕΡΤ όμως δεν μπορεί να μείνει χωρίς πρόγραμμα. Έτσι οι δημοσιογράφοι της ΝΕΤ: Βαγγέλης Γιακουμής, Γιάννης Τρουπής και Στρατής Μπαλής παίρνουν το πράσινο φως για την πρωινή ζώνη του καλοκαιριού,πιστοί στο σλόγκαν της ΕΡΤ: «η κρατική ενημέρωση δεν πάει διακοπές». Μαζί τους η Νίνα Ράλη και Πατρίτσια Οσένκοφσκα «φίλη» γνωστού πολιτικού. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν άλλοι «άλλες» γνωστών πολιτικών η «επιφανών» ανδρών. Τα λαμπερά ονόματα πάντα προσελκύουν χοντρά πορτοφόλια και ισχυρούς άνδρες και όσοι ασκούν εξουσία!!!

Και ενώ το ειδησεογραφικό τμήμα της ΕΡΤ προσπαθεί να βρει λύση  στην πρωινή ζώνη του καλοκαιριού, ο Λάμπης Ταγματάρχης περιμένει εντολές στο γραφείο του  γράφοντας και ξαναγράφοντας το business plan της κρατικής τηλεόρασης, για να την σώσει και να σωθεί ο ίδιος.

Ανεξάρτητα  βέβαια των όποιων αποφάσεων πρόκειται να ληφθούν, η ΕΡΤ δεν μπορεί να προγραμματίσει την επόμενη τηλεοπτική σεζόν και να εγκρίνει εκπομπές και ανανεώσεις για ΕΤ1 και ΝΕΤ λόγω της αβεβαιότητας περί επικείμενων αλλαγών στο φορέα.. Το Ραδιομέγαρο βράζει. Επικρατεί ανασφάλεια, αφού πολλοί  παρουσιαστές, δεν γνωρίζουν, αν από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα έχουν ξανά τις εκπομπές τους. Την ανασφάλεια  επιτείνει και η πληροφορία ότι το 2012 θα υπάρξει μείωση των συμβασιούχων 30- 40% τουλάχιστον.

Οι φήμες και πληροφορίες που κυκλοφορούν δεν αργούν να επαληθευτούν. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης απομακρύνεται και υπουργός επικρατείας με αρμοδιότητα την ΕΡΤ τα ΜΜΕ, και κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναλαμβάνει ο Ηλίας Μόσιαλος. Στην ΕΡΤ νέα αναταραχή και προβληματισμός από τους εργαζόμενους.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 78ο. Νέο σχέδιο για την ΕΡΤ από Μόσιαλο. Αλλαγή στρατηγικής και στόχων. Συρρίκνωση του φορέα, και πιο σκληρές λύσεις για το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης