ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΤ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… 1975-2016 ΜΕΡΟΣ 78ο,ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ!

Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Με την ανάληψη των καθηκόντων του Ηλία Μόσιαλου η κυβέρνηση Παπανδρέου ανοίγει τα χαρτιά της για αλλαγές στην ΕΡΤ και το σχέδιο εξυγίανσης, κάτω από το βάρος της τρόικας και των δανειστών με επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό επικρατείας...
Από τα όσα έχουν διαρρεύσει τις ημέρες εκείνες, έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους εργαζομένους της ΕΡΤ οι  αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου περί καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «μαζευτεί» ο δημόσιος τομέας, μπαίνει στο στόχαστρο και η ΕΡΤ  στην οποία εργάζονται περίπου 3.500, σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Στις 19 Αυγούστου του 2011 σχεδόν 2 μήνες μετά την τοποθετησή του στο υπουργείο επικρατείας ο κ. Μόσιαλος, κάνει επίσημες ανακοινώσεις και επαληθεύονται όλες οι υποψίες για σιρρίκνωση  της ΕΡΤ και τα όσα είχαν διαρρεύσει στον Τύπο περί πλήρους απαξίωσης του φορέα. Ο Λάμπης Ταγματάρχης που προφανώς γνώριζε το κυβερνητικό σχέδιο, παραμένει στη θέση του για να το υλοποιήσει.

Από το σχέδιο «σωτηρίας» που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση με τα όσα ανακοινώνει ο υπουργός επικρατείας κ. Μόσιαλος είναι:

-Το κλείσιμο της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, έμφαση στο Διαδίκτυο και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση.

-Έμφαση στα πολυμέσα, που θα αποτελεί και τον νέο πυλώνα της ΕΡΤ.

-Αξιολόγηση προσωπικού από ανεξάρτητη επιτροπή.

-Για την τηλεόραση, αύξηση του ποιοτικού προγράμματος με έμφαση στους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική παραγωγή, και ενημέρωση χωρίς κομματικό λόγο.

-Οι ΝΕΤ και η ΕΤ3, θα αναβαθμιστούν και η ΕΤ3 θα γίνει κανάλι περιφερειακό  πανελλαδικής εμβέλειας με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Κατά συνέπεια καταργείται η ΕΤ1. Οι συχνότητες δεν παραχωρούνται, αλλά διατηρούνται στην ΕΡΤ.

-Η ΕRT World θα αναβαθμίσει την ποιότητάς της, με έμφαση στο πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

-Καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια «Σινε+» και «Σπορτ+». Αντίθετα, αναβαθμίζεται το «Πρίσμα», ενώ θα υπάρχει συνεργασία και σύμπραξη με τα ιδιωτικά κανάλια.

-Τα προγράμματα των καναλιών που καταργούνται θα ενσωματωθούν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

-Στο ραδιόφωνο  θα υπάρξει αναβάθμιση σε Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ προβλέπεται η συγχώνευση των 19 περιφερειακών σταθμών σε εννέα με ενιαίο πρόγραμμα που όμως δεν θα χάσει τα τοπικά χαρακτηριστικά.

-Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν, ενώ καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία. Οι πέντε διατηρούνται για εθνικούς λόγους σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ακόμη:

-Καταργούνται το Ινστιτούτο Οπτικο-ακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Κλείνει το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο είναι ζημιογόνο. Το ετήσιο κόστος είναι 1,2 εκατ. ευρώ.

-Το προσωπικό, μετά την αξιολόγηση θα αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΡΤ.

-Ακόμη το σχέδιο προβλέπει την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο 700 στρεμμάτων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης.

-Το κτίριο της οδού Κατεχάκη θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση του ποσού.


Αυτά ήταν μερικά από τα όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός επικρατείας, που αναστάτωσαν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Ο Σεραφείμ Κοτρώτσος γνωστός δημοσιογράφος και στέλεχος εφημερίδων σε αναρτησή του έγραψε μεταξύ άλλων για τα όσα ανακοίνωσε ο κ . Μόσιαλος τον Αύγουστο του 2011:

 «Ελάτε, όμως, που οι "καλές προθέσεις" οδηγούν συχνά στην κόλαση. Διότι, μόλις πριν μερικούς μήνες, η διοίκηση της ΕΡΤ -προσωπικά αδιαφορώ εάν δεν ήταν ακόμα, τότε, πολιτικός προϊστάμενος ο συμπαθέστατος και νεωτεριστής κ. Μόσιαλος- απέδειξε, με τις προσλήψεις των συμβασιούχων και τις αναθέσεις παραγωγών, τι ακριβώς εννοεί. Όπως, φυσικά, και η προκάτοχή της διοίκηση και πιο πίσω μέχρι εκεί που θυμάται κανείς.

Μήπως, ο κ. Μόσιαλος μπορεί να εξηγήσει σε πιο "ψυγείο" βρίσκονται σήμερα οι ΕΡΤικοί "αστέρες" που διέπρεψαν την περίοδο Ρουσόπουλου; Και πως, ως δια μαγείας, βρέθηκαν, αμέσως, "δικά μας παιδιά" (είτε από το ίδιο "ψυγείο", είτε από την ...αγορά[!]) για να τους αντικαταστήσουν; Γνωρίζει, μήπως, ο κ. Μόσιαλος ποιοι έχουν εκπομπές στην ΕΡΤ; Έχει ακούσει κάτι για συνδαιτημόνες του πρωθυπουργού, παιδιά της "καλής Αριστεράς" και εταιρείες production που "ξυπνούν" -όλως τυχαίως- κάθε φορά που έρχεται ...το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία;»

Όλα αυτά που ανακοίνωσε ο υπουργός επικρατείας καλείται να υλοποιήσει ο Λάμπης Ταγματάρχης. Θα τα καταφέρει η θα συγκρουστεί με τους εργαζόμενους;

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 79ο η αποχώρηση Παπανδρέου, παρασύρει και τον Μόσιαλο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλάζει το σχέδιο. Ο Ταγματάρχης κάνει κολοτούμπες προσπαθώντας να εφαρμόσει το σχέδιο. Ο Παντελής Καψής στο τιμόνι της ΕΡΤ και των ΜΜΕ.