ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2016 ΒΛΕΠΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS H FITCH

Σταδιακή χαλάρωση των capital controls από τα τέλη του 2016 βλέπει η Fitch, εάν το πολιτικό και λειτουργικό περιβάλλον είναι σταθερό και η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος. ..

Οπως αναφέρει ο οίκος, οι ελληνικές αρχές είναι πιθανόν να θελήσουν να δουν περαιτέρω βελτίωση στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη προτού προχωρήσουν σε αξιόλογη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.
Σύμφωνα με τον οίκο, το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η Fitch υπογραμμίζει ότι στο εννεάμηνο πριν τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω αβεβαιότητας για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο τραπεζικός κλάδος έχασε 43 δισ. ή το 26% των ιδιωτικών καταθέσεων. Οι καταθέσεις αυτές δεν έχουν επιστρέψει στο σύστημα και τα επίπεδα καταθέσεων παραμένουν στάσιμα από τον Ιούνιο του 2015, καθώς οι περιορισμοί αναλήψεων αποθαρρύνουν τους καταθέτες.
Ενα πιθανό παράδειγμα χαλάρωσης των capital controls θα ήταν η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ ανά καταθέτη. Ομως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν οι καταθέτες έχουν επαρκή εμπιστοσύνη στις τράπεζες ή αν μια χαλάρωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αναλήψεων. Ο όγκος των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία αυξήθηκε σημαντικά πριν την επιβολή των capital controls, κάτι που σημαίνει ότι τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες έμειναν στη χώρα. Πριν οι ελληνικές αρχές άρουν τους ελέγχους, θα εκτιμήσουν αν η συμπεριφορά των καταθετών έχει αλλάξει ή εάν η τάση διακράτησης μετρητών είναι ακόμη κυρίαρχη.
O οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορούν να αντικαταστήσουν περίπου το 7% της χρηματοδότησης μέσω ELA με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μετά την επαναφορά του waiver. Αν και δεν είναι σημαντικό το ποσόν, οι τράπεζες θα επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος, επισημαίνει.
Επίσης, οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν από τους μηχανισμούς TLTRO της τράπεζας. Τα TLTROs θα επιμηκύνουν τον χρονικό ορίζοντα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και θα μειώσουν το κόστος.
Ο οίκος προβλέπει ένα ακόμη έτος ύφεσης για την Ελλάδα, με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% και σταδιακή βελτίωση από το 2017.