ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ ΟΙ 8 ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι ζητούν άσυλο από την Ελλάδα και δικάζονται αύριο από το αυτόφωρο Αλεξανδρούπολης ανήκουν στην ομάδα των 40 κομάντος που αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον...
τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν  αναφέρει σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Star.

Η εν λόγω πληροφορία ελέγχεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να πρόκειται για ένα ακόμη μέσο πίεσης προς την Ελλάδα για να εκδώσει τους 8 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι κομάντος αφού δεν τα κατάφεραν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν διέφυγαν προς πάσα κατεύθυνση.

Ορισμένοι από αυτούς, με δύο ελικόπτερα φέρονται να κατέφυγαν σε ΝΑΤΟϊκή βάση και οι 8 με τρίτο ελικόπτερο προσγειώθηκαν το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη.

Εντωμεταξύ, στην υπηρεσία ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο.

«Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα» αναφέρει μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων, Ίλια Μαρινάκη.

Οι επτά από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο πιλότος του ελικοπτέρου βαρύνεται για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Η κ. Μαρινάκη επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, συναίσθημα που όπως είπε εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα ΜΜΕ.

Η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά τη σημερινή διαδικασία καθώς όπως είπε: «Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να λέει κάποιος τα στοιχεία, να αναφέρει την οικογένεια, τα παιδιά του όλα αυτά που άφησε πίσω του τη στιγμή που είναι μόνος σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο, πιστέψτε με».

Σημειώνεται ότι και οι οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.

Χθες, Δευτέρα, οδηγήθηκαν στο δικαστήριο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του αυτοφώρου και έλαβαν 48 προθεσμία για να δικαστούν αύριο, Πέμπτη.