ΑΝΟΙΞΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Με εκτενές ωράριο επισκεψιμότητας και δωρεάν είσοδο για το κοινό λειτουργούν σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Βέροιας από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Το κοινό θα μπορεί έτσι να θαυμάσει από κοντά ορισμένες από τις...
πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας, και τον ιδιαίτερα αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο κάποιων από αυτές.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου της υποδειγματικής αποκατάστασής τους, η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας και ο αρχαιολογικός χώρος του αγίου Παταπίου θα είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες από Δευτέρα έως και Κυριακή, από τις 10:00 ως τις 18:00. Οι ναοί της Αναστάσεως του Χριστού και των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, καθώς και το σύνολο των ναών του ιστορικού τόπου της Μακαριώτισσας, των ναών του Αγίου Στεφάνου, της Παναγίας Ευαγγελίστριας, του Αγίου Νικολάου Μακαριωτίσσης και του Αγίου Γεωργίου του Μικρού θα είναι αντίστοιχα επισκέψιμοι από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από 10:00 έως και 18:00.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όχι μόνο την Παλαιά Μητρόπολη, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας και των Βαλκανίων, αλλά και την εξαιρετική σκηνή της Ανάστασης στην εκκλησία του Χριστού, που αγιογραφήθηκε το 1314/5 από τον Γεώργιο Καλλιέργη, όπως και τον τοιχογραφικό διάκοσμο του 14ου, 15ου και 16ου αιώνα στο ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, τα αποκατεστημένα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά του κτηριακού συγκροτήματος που βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας στον Άγιο Πατάπιο, καθώς και το σύνολο των ναών της ιστορικής συνοικίας της Μακαριώτισσας, σε μια γραφική για τον επισκέπτη διαδρομή που τον εξοικειώνει με την εικόνα που είχε η πόλη της Βέροιας ως τις αρχές του 20ού αιώνα.