ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!
Δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατόπιν της συνάντησης με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και ενόψει και του νέου γύρου...
διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τον Σεπτέμβριο.
«Θέλουμε την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων» σημείωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «οι εταίροι συζήτησαν σε κλίμα συνεννόησης».
Στόχος, εξήγησε, είναι να υπάρξει μία κοινή στάση για να «αποκρούσουμε τις επιθέσεις για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς».
«Τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε, «θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα». «Έτσι, πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.
«Έγινε ένας διάλογος με ανοιχτά χαρτιά και ξεκάθαρες θέσεις. Επικαιροποιήσαμε τη συμφωνία της Γενεύης. Νομίζω ότι έχουμε αρκετά κοινά σημεία. Σε δύο με τρεις ημέρες, θα υπάρξει μία πλήρης συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων σε μία τριμερή κοινή δήλωση, που θα ενισχύσει τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας έναντι του μετώπου που λέγονται δανειστές και, ιδιαίτερα, αυτών που αμφισβητούν κάποια πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε καν να είναι στο τραπέζι της συζήτησης, όπως είναι ο 13ος και ο 14ος μισθός».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.
Όπως τόνισε, «μία κοινή δήλωση που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης ή ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού, βοηθάει όλους μας». «Για μας, η συμφωνία της Γενεύης είναι κάτι το οποίο το κρατάμε ως ένα κοινό πλαίσιο και μία κοινή συμφωνία και καμία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων δεν πάει στο καλάθι των αχρήστων» διευκρίνισε ο κ. Κορκίδης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε: «Σαν σήμερα, πριν έναν χρόνο, υπεγράφη το 3ο μνημόνιο και επανήλθε στο τραπέζι το ζήτημα των εργασιακών, με τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες, τη μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Σήμερα, μαζί με τον υπουργό, συζητήσαμε τρόπους, για να χαράξουμε μία εθνική γραμμή, η οποία θα επιβεβαιώνει και πάλι, όσα είχαμε συνομολογήσει, το 2014, εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση, στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη.
Εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια γραμμή, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της τεράστιας ύφεσης, είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ανταπεργία, δεν μπορεί να μην υπάρχει προστασία της συλλογικής δράσης και, κυρίως, πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και κινούμενο στα ευρωπαϊκά πλαίσια, πλαίσιο διαπραγματεύσεων εθνικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας».