ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΝΟΣΟΥΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ

H Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων (28 Ιουλίου) είναι ημέρα στοχασμού, προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για τις ιογενείς ηπατίτιδες, με δεδομένο τα εκατομμύρια των ασθενών σε...
όλο τον κόσμο που έχουν ζήσει και θα συνεχίσουν να ζουν με την ασθένεια κάθε ημέρα του χρόνου.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων, προγραμματίζει την υλοποίηση δράσης ενημέρωσης καθώς και παροχής δωρεάν εξετάσεων σε ασθενείς με νόσους του ήπατος, με στόχο να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στο όραμα του, δηλαδή σε έναν κόσμο χωρίς ιογενείς ηπατίτιδες. Ένα όραμα κοινό με την Παγκόσμια Στρατηγική για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες 2016-2021 που ψηφίστηκε το 2016 από 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απώτερος σκοπός της οποίας είναι η εξάλειψη της Ιογενούς Ηπατίτιδας έως το 2030.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, καθώς και το γεγονός ότι η ελαστογραφία ήπατος δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, παρόλο που αποτελεί μια απαραίτητη εξέταση για την διάγνωση και την έναρξη θεραπείας των ασθενών με νόσους του ήπατος, το εξειδικευμένο προσωπικό του ΣΑΗΕ «Προμηθέας» θα παρέχει δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος στα γραφεία του συλλόγου (Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι, Αθήνα).

Η ελαστογραφία ήπατος αποτελεί μια σχετικά καινούργια και καινοτόμο διαδικασία εξέτασης για τον προσδιορισμό του βαθμού της ηπατικής βλάβης των ασθενών. Η δράση θα επιβλέπεται από εξειδικευμένο ιατρό ηπατολόγο και θα έχει διάρκεια 5 ημερών, από τις 25/07/2016 έως τις 29/07/2016 και ώρες 14:00-18:00.  Εκτός των άλλων, θα προσφέρεται στους εξυπηρετούμενους έντυπο ενημερωτικό υλικό καθώς και δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης. Σημειώνεται ότι οι εξυπηρετούμενοι μπορούν να επισκέπτονται τα γραφεία του συλλόγου τις παραπάνω ώρες και ημέρες χωρίς ραντεβού, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Οι ασθενείς με ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Βάσει πρόσφατων μελετών στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000 με 160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει, εξ αιτίας της ασυμπτωματικής φύσης της ασθένειας. Ωστόσο, από αυτούς που το γνωρίζουν, μόλις το περίπου 50% εξ’ αυτών έχει λάβει θεραπεία.

Όσον αφορά στην ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% - 3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί με τη νόσο. Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας λοίμωξης με ηπατίτιδα Β είναι επίσης ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μικρό ποσοστό ασθενών γνωρίζει ότι πάσχει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μερίδα αδιάγνωστων ασθενών οι οποίοι είτε αντιλαμβάνονται ότι νοσούν σε προχωρημένο στάδιο ηπατικής βλάβης είτε εν αγνοία τους μεταδίδουν τη νόσο.

Η χρόνια λοίμωξη από τον ιούς της ηπατίτιδας Β και C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, η οποία δύναται να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρόνια ηπατίτιδα Β και C είναι από τις κυριότερες αιτίες ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ηπτοκυτταρικός καρκίνος αποτελεί την 3η συχνότερη αιτία θανάτου με 750.000 νέες διαγνώσεις και 650.000 θανάτους ετησίως.