ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ Ο ΟΛΑΝΤ - ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΕΧΕΙ ΒΥΘΙΣΤΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

Ο Φρανσουά Ολάντ έφθασε σήμερα το μεσημέρι στη Νίκαια, την επομένη της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους. Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί επιτόπου με τις υπηρεσίας...
ασφαλείας και διάσωσης που κινητοποιήθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα που οδήγησε ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος στη διαρκεια των εοργαστικών εκδηλώσεων για την 14η Ιουλίου, την εθνική γιορτή της χώρας.
Η νέα επίθεση προκάλεσε σοκ παγκοσμίως και ειδικά στη Γαλλία που για μία ακόμη φορά βυθίστηκε στο πένθος μετά από πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.
Ο οδηγός, για τον οποίο αστυνομική πηγή έκανε γνωστό πως είναι ένας Γάλλος 31 ετών γεννημένος στην Τυνησία και κάτοικος Νίκαιας, φαίνεται μάλιστα πως άνοιξε πυρ πριν οι αστυνομικοί τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν. Ο άνδρας δεν περιλαμβανόταν στους καταλόγους με τα πρόσωπα που παρακολουθούν οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά ήταν γνωστός στην αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου όπως κλοπές και άσκηση βίας. Ήταν μόνος στο όχημα, αλλά μένει να προσδιοριστεί αν είχε συνεργούς κατά την προετοιμασία της επίθεσης. Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν επίσης ψεύτικα όπλα, πράγμα που δημιουργεί επίσης ερωτηματικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι 18 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ενώ το θέαμα των πυροτεχνημάτων πλησίαζε στο τέλος του στην Προμενάντ ντεζ Ανκλέ, όπου κάνουν τον περίπατό τους οικογένειες και τουρίστες, κάτω από τα φοινικόδεντρα και δίπλα στη θάλασσα της Μεσογείου, το λευκό φορτηγό έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, θερίζοντας αδιακρίτως όλους όσοι βρίσκονταν στον δρόμο του, σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων. Αστυνομική πηγή δήλωσε πως ο οδηγός "άλλαξε πορεία τουλάχιστον μία φορά". "Ήταν σαφές ότι προσπάθησε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων", πρόσθεσε.
"Οι άνθρωποι έπεφταν σαν πετσέτες", είπε στον ραδιοσταθμό France Info ο Ζακ, διευθυντής του εστιατορίου La Queenie.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με μοναδικό όπλο ένα φορτηγό, από έναν και μόνο δράστη, απ' ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, και μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλά παιδιά. "Η φρίκη και πάλι" ήταν σήμερα ο τίτλος της εφημερίδας Le Figaro.
Ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε σε ομιλία του πριν από τα χαράματα ότι καλεί εφεδρικές δυνάμεις ασφαλείας για να ανακουφίσουν αυτές που έχουν εξαντληθεί από την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που άρχισε τον Νοέμβριο μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
Λίγες μόνο ώρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μετά την επίθεση, ανακοίνωσε πως θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.
"Η Γαλλία είναι γεμάτη θλίψη απ' αυτή τη νέα τραγωδία", δήλωσε ο Ολάντ. "Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τον τρομοκρατικό χαρακτήρα αυτής της επίθεσης".
Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις στη Γαλλία περιφρουρούνται από στρατιώτες και ένοπλους αστυνομικούς μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Φαίνεται όμως πως χρειάστηκαν πολλά λεπτά για να σταματήσει η πορεία του φορτηγού καθώς περνούσε θερίζοντας κόσμο από πεζοδρόμια και πεζοδρόμους.
Τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως όπλα και βομβίδες βρέθηκαν αργότερα μέσα στο φορτηγό, το οποίο είχε νοικιαστεί "πριν από μερικές ημέρες", σύμφωνα με την αστυνομία. Αργότερα αστυνομική πηγή είπε πως η βομβίδα δεν λειτουργούσε και τα όπλα ήταν ψεύτικα.
Η εφημερίδα Nice Matin έγραψε στο Twitter πως η αστυνομία ερευνά το σπίτι του δράστη στη γειτονιά της Νίκαιας Αμπατουάρ (Σφαγεία). Δεν έκανε γνωστή την πηγή της πληροφορίας της.