ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Με αυστηρότερα πρόστιμα και ενεργοποίηση του μέτρου του κλεισίματος των επιχειρήσεων έως για ένα μήνα για τη μη έκδοση αποδείξεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή...
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM προανήγγειλε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται με την μη έκδοση αποδείξεων.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο στα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων. Όσον αφορά για τον ΦΠΑ επισήμανε ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο είναι υψηλότερα από τον στόχο. Αναφερόμενος στον ΦΠΑ στα νησιά εξήγησε ότι το πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους τα έσοδα από την κατηγορία αυτή είναι χαμηλότερα από τους στόχους οι οποίοι όμως υπερκαλύπτονται σε ετήσια βάση μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος, είπε ο υπουργός, για τον οποίο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά το πρώτο πεντάμηνο φέτος ήταν μειωμένα κατά 9,8% σε σχέση με τον στόχο. Για τον ίδιο λόγο το 2015 η υστέρηση αυτή ήταν 18% και 28% το 2014.
Αλλαγές
Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων και ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστεί με εντατικοποίηση των ελέγχων και με νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή. Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπιστώσει ότι μετά την κατάργηση από τον περασμένο Οκτώβριο των αυτοτελών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για έκρηξη της φοροδιαφυγής στην αγορά.
Καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες «ξεχνούν» όλο και πιο συχνά να κόψουν αποδείξεις αφού γνωρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα ελεγχθούν θα κληθούν να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο.
Το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) για μια τυπική παράβαση, τώρα ο νόμος ουσιαστικά αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει απόδειξη.
Μάλιστα το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται στους προληπτικούς ελέγχους δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των ελεγκτών στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Για παράδειγμα, αν οι ελεγκτές πραγματοποιήσουν έλεγχο σε μια ταβέρνα και διαπιστώσουν ότι για ένα λογαριασμό αξίας 150 ευρώ (ο ΦΠΑ είναι 36 ευρώ) δεν εκδόθηκε απόδειξη τότε θα επιβάλλουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ δηλαδή μόνο 18 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, το πρόστιμο δεν θα ήταν μικρότερο από 250 ευρώ.