ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου Αφάντου Ρόδου (παραλία Αφάντου) του Δήμου Ρόδου, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να προχωρήσει η αξιοποίηση της επίμαχης έκτασης...
Το ΕΣΧΑΔΑ περιλαμβάνει δυο ακίνητα. Το ένα είναι το Γκόλφ Αφάντου επιφάνειας 1.327.994 τ.μ. και το δεύτερο είναι το Νότιο Αφάντου εμβαδού 255,763 τ.μ. Οι εκτάσεις αυτές έχουν μεταβιβαστεί  στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄  αριθμ. 160/206 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΔΑ  Αφάντου Ρόδου και έκανε μόνο ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Από την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της εν λόγω περιοχής  έχει εξαιρεθεί, λόγω των αρχαιοτήτων, η Α΄ ζώνη, ενώ η Β΄  Ζώνη, όπως και η υπόλοιπη έκταση  που είναι και  το  Γκόλφ Αφάντου (7 γήπεδα σε έκταση 450 περίπου στρεμμάτων) το οποίο λειτουργεί από το 1973, μπορεί να αξιοποιηθούν ανεξάρτητα από τον αρχαιολογικό της χαρακτήρα.

Αναλυτικότερα, για την περιοχή του Γκόλφ Αφάντου επιτρέπεται η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός  των εγκαταστάσεων, όπως και η αναδιάταξή του προκειμένου να προσαρμοστεί στις προδιαγραφές του ΕΟΤ.

Τέλος, ειδική μέριμνα γίνεται για την προστασία του υγροβιότοπου της περιοχής.