ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ
Με ένα προκλητικό «όχι» στο αίτημα της κυβέρνησης για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, απάντησε η τρόικα στην επιστολή των Γ. Δραγασάκη και Ευκλ. Τσακαλώτου...
Οι δανειστές, λένε οι πληροφορίες, δεν επιθυμούν την αλλαγή των σκληρών κριτηρίων με βάση τα οποία θα επιλεγούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται όλα εκείνα τα σενάρια που κάνουν λόγο για αφελληνισμό των τραπεζών και για ύποπτες πιέσεις που ασκούνται στην τρόικα ώστε να επιλεγούν συγκεκριμένα στελέχη
Τη Δευτέρα οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών με επιστολές τους απάντησαν αρνητικά στο αίτημα που είχε απευθύνει η κυβέρνηση η οποία ζητούσε να αλλάξει ο νόμος που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που θέτει δημιουργούν δυσλειτουργίες και προβλήματα στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων. Οι επικεφαλής των θεσμών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ, Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM και Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ, απάντησαν αρνητικά. Είχε προηγηθεί η πρώτη αρνητική υποδοχή του αιτήματος από το Euroworking Group, της περασμένης Δευτέρας, όταν το ζήτημα είχε θέσει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαριάκης. Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο EWG υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να ανοίξει ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, τη στιγμή που η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών είναι σε εξέλιξη.
Με βάση τον νόμο που έχει ψηφιστεί, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανωτέρου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.
Επίσης θα πρέπει να έχουν διεθνή τραπεζική εμπειρία, ενώ για ορισμένες θέσεις (πρόεδροι επιτροπών) τα μέλη δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για τα τελευταία 10 χρόνια. Οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Δ.Σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών.
Ουσιαστικά πρόκειται για προδιαγραφές που αποκλείουν σημαντικά τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία και ανοίγουν το δρόμο για επιλογές προσώπων που δεν έχουν σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.