Η ΕΚΤ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Σλοβενία, έπειτα από εφόδους της σλοβενικής αστυνομίας στην εκεί Κεντρική Τράπεζα σε μία αρκετά ασυνήθιστη διαμάχη μεταξύ Φρανκφούρτης και...
κράτους μέλους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως οι έφοδοι κατάληξαν στην κατάσχεση εγγράφων της ΕΚΤ «που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο», καλώντας και την Κομισιόν να παρέμβει.

Η σλοβενική αστυνομία προχώρησε την Τετάρτη σε έρευνες σε τέσσερα σημεία στη Λιουμπλιάνα, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας. Οι έφοδοι έγιναν στο πλαίσιο έρευνας για το υπόβαθρο της τραπεζικής αναδιάρθρωσης το 2013.

«Ο κατασχεθείς εξοπλισμός περιέχει πληροφορίες της ΕΚΤ και αυτές οι πληροφορίες προστατεύονται από το άμεσα εφαρμόσιμο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε αντιδρώντας ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του στον γενικό εισαγγελέα της χώρας. «Η ΕΚΤ θα εξετάσει επίσης και σχετικά ένδικα μέσα του σλοβενικού δικαίου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αστυνομία κατάσχεσε πληροφορίες στους υπολογιστές του διοικητή της Τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το οποίο καθορίζει τιμές και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αστυνομία της Σλοβενίας δήλωσε ότι η έρευνα αφορούσε την αξιολόγηση τράπεζας η οποία διασώθηκε το 2013, πράγμα που σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να αθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατόχους ομολόγων δεύτερης προτεραιότητας και υποτελών οφειλών, συνολικής αξίας 257 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2013 η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε να τονώσει με πάνω από 3 δισ. ευρώ τις τοπικές τράπεζες για να αποφύγει το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν από τον τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων. Η κίνηση βοήθησε τη χώρα να αποφύγει με πολύ μικρό περιθώριο τη διάσωση μέσω διεθνούς δανεισμού. Ως τμήμα της αναδιάρθρωσης, διαγράφηκαν δευτερεύοντα ομόλογα αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες.

Το 2014, η Σλοβενική Ένωση Μικρών Μετόχων κατέθεσε σειρά μηνύσεων εναντίον της Τράπεζας της Σλοβενίας και τοπικών τραπεζών, ισχυριζόμενη ότι τα επισφαλή ομόλογα και το κεφάλαιο των μετόχων στις διασωθείσες τράπεζες δεν θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί. Καμία από τις προσφυγές δεν έχει εκδικαστεί ακόμα.

Η Τράπεζα της Σλοβενίας έχει επανειλημμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι δεν χειρίστηκε σωστά τις πληροφορίες όταν συνέτασσε το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της χώρας.