ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

Κορυφαίο αμερικανό στρατηγό «βλέπει» ως υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα εφημερίδα Yeni Safak. Όπως αναφέρει το...
τουρκικό δημοσίευμα ο πρώην διοικητής της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας και Συνδρομής ISAF (International Security Assistance Force), Τζον Φ. Κάμπελ «ήταν ο διοργανωτής της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στους υπό κράτηση πραξικοπηματίες και αναφέρει πως ο Κάμπελ είχε διακινήσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια από υποκατάστημα της Νιγηρίας της τράπεζας UBA, με σκοπό να διανεμηθεί το ποσό ανάμεσα στους πραξικοπηματίες στην Τουρκία.

Επιπλέον η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται πως η μεταφορά των χρημάτων από τη Νιγηρία στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε από προσωπικό της CIA, με σκοπό να πεισθούν οι στρατηγοί για να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση του πραξικοπήματος.

Την ίδια ώρα, λέγεται πως ο Κάμπελ πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στην Τουρκία στη στρατιωτική βάση του Ερζερούμ και την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Οι πηγές της Yeni Safak αναφέρουν πως μέλη της οργάνωσης FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ όλοι οι στρατιώτες είχαν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις ομάδες: αντίπαλοι, ουδέτεροι και υποστηρικτές.

Όσοι από αυτούς είχαν κριθεί «αντίπαλοι» είχαν αποκλειστεί από την «οικονομική στήριξη», ενώ όσοι ήταν «ουδέτεροι» δέχθηκαν διαφορετικό χρηματικό ποσό σύμφωνα με τη σημασία της θέσης τους και του βαθμού τους.