ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΣΙΠΡΑ-ΟΜΠΑΜΑ

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ελλάδα στο θέμα του χρέους, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο περιθώριο της...
Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία.
Ο Αμερικανός ηγέτης επεσήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί τη βαρύτητα του ζητήματος και θα συμβάλλει στην επίτευξη συμφωνίας για μία ουσιαστική ελάφρυνσή του.
Ενδεικτικό της υποστηρικτικής στάσης είναι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το γεγονός ότι ο Μπ. Ομπάμα προανήγγειλε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, με βασική προτεραιότητα στην ατζέντα των επαφών του το θέμα του χρέους.
Στη 30λεπτη συνάντηση του Σαββάτου, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος, καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, πως ναι μεν γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του Ταμείου για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπ. Ομπάμα απάντησε ότι επί οκτώ χρόνια διαφωνεί και η Ουάσιγκτον με τον Β. Σόιμπλε σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση, ενώ φέρεται να υποστήριξε πως εδώ και μία οκταετία, οι ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό, με τους περίπου 60.000 εγκλωβισμένους στη χώρα, ενώ επεσήμανε τη σημαντική, όπως είπε, συμβολή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει ουσιαστικός.
Ο ηγέτης των ΗΠΑ εξήρε τη στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως περιφερειακής δύναμης που συνομιλεί με όλα τα κράτη στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι δύο κοινότητες στη Μεγαλόνησο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, λέγοντας πως πρέπει να φύγουν από την περιοχή οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να ασκήσει την επιρροή της προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα, ενώ επαίνεσε τη συνεργασία που έχουν ΗΠΑ και Ελλάδα στα αμυντικά θέματα, προτείνοντας, μάλιστα, να πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών, το επόμενο διάστημα.