ΤΣΙΠΡΑΣ : ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «για...
πρώτη φορά κατατίθεται νόμος που βρίσκεται έξω από τις σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μας στερεί το δικαίωμα να λειτουργήσουμε στη λογική της χαμένης ψήφου, ο νόμος βασίζεται στη λογική της ισότιμης ψήφου» και πρόσθεσε:

Για πρώτη φορά η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής. Σήμερα ανταποκρινόμαστε σε ένα ιστορικό αίτημα, που αποτελεί πάγια διεκδίκηση αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η πρόταση της κυβέρνησης «αποτελεί πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους» και εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

Κύριε Μητσοτάκη ταυτίσατε την άμεση δημοκρατία με τον λαϊκισμό, αυτός είναι ο φόβος απέναντι στην κρίση του λαού. Κανείς δεν λέει ότι η λαϊκή κρίση είναι πάντοτε αλάνθαστη , αλλά ποτέ δεν υπήρξε ότι η αίσθηση ότι με λιγότερη δημοκρατία θα μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματα.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνει παρά τις αντιδράσεις σας. Ίσως ένα μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας να οφείλεται και σε αυτή τη νευρικότητα που δείχνουν οι κύκλοι που κυριάρχησαν τα τελευταία 40 χρόνια στον τόπο».

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να τελειώνουμε με το παρελθόν. Θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα, ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.