ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Θολό παραμένει το τοπίο για τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑνα...
γίνουν έξι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017 και όχι τέσσερις.
Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), είπε ότι εξετάζεται να επανέλθει το καθεστώς των έξι δόσεων.
Λίγο αργότερα ο κ. Αλεξιάδης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι:
• Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση ? υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
• Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
• Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ.
• Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε πέντε μηνιαίες δόσεις.