ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΗΓΕΤΗΣ… Η ΑΝΑΛΩΣΙΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΟΥΣΚΑ;
(HAPPY BIRTHDAY ALEX) 28.7.1974/28.7.2016 (42 ετών)
Γράφει ο Κ.Π.
(cavodoro2000@hotmail.com)
«Δεν έχουμε παρά μια μονάχα στιγμή στη διάθεσή μας.
Ας κάνουμε τη στιγμή αυτή αιωνιότητα. Άλλη αθανασία δεν υπάρχει».
Νίκος Καζαντζάκης
Με την ευκαιρία των γενεθλίων σήμερα του Αλέξη Τσίπρα -γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1974, τέσσερες ημέρες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας-είπα να κάνω ένα αφιέρωμα...
Το κλάμα του, ήταν και αυτό ένα σημάδι αντίστασης για μια νέα ζωή μετά την  επτάχρονη τυραννία που το μωρό εκείνο, θα έγραφε τη δική του Ιστορία στην σύγχρονη Ελλάδα.

Στις 26 Ιανουαρίου, του 2015 ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ηλικία 40 ετών, μια ημέρα μετά τις κρίσιμες εκλογές της χώρας που προκάλεσε ο ίδιος μη συναινώντας στην εκλογή προέδρου δημοκρατίας. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της πολύπαθης από την οικονομική κρίση Ελλάδας και ο πρώτος που ορκίστηκε με «πολιτικό όρκο». Άθεος εκ πεποιθήσεως, δεν έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο με την σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα ή θρησκευτική βάπτιση για τα δυο του παιδιά. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που έσπασε κοινωνικές και οικογενειακές παραδόσεις αιώνων μέσα από αριστερές κατ΄εφημισμόν ιδεοληψίες.

Μπήκα λοιπόν στον πειρασμό να ερευνήσω το φαινόμενο Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένας χαρισματικός ηγέτης; η μια περιστασιακή πολιτική «φούσκα» που βρήκε την ευκαιρία μια συγκεκριμένη στιγμή να αναρριχηθεί στην κορυφή της εξουσίας;

Χωρίς να ιδρώσει, και σε ηλικία 40 ετών γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας και ένας από τους νεότερους πρωθυπουργούς στον κόσμο! Με ποια στοιχεία και προσόντα; Με τι πολιτική δράση, αγώνες και εμπειρία κατέκτησε αυτό το υψηλό αξίωμα της χώρας και κρατάει τις τύχες των Ελλήνων στα χέρια του;

Η Άποψη που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο, ότι ένας ηγέτης για να είναι  αποτελεσματικός πρέπει να έχει περάσει πολλές δεκαετίες ζωής και εμπειρίας προτού φτάσει κάποτε η ώρα να κυβερνήσει, μάλλον ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα βρίσκεις εταιρείες κολοσσούς με παγκόσμια εμβέλεια και CEO εταιρίες να τις διευθύνουν πρόσωπα που δεν έχουν καν κλείσει τα 30 έτη. Φυσικό λοιπόν είναι, γιατί όχι και ένας νεαρός, ικανός πολιτικός ηγέτης να μην φτάσει στα ανώτατα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα προτού κλείσει τα 40.

Με αυτή λοιπόν την έννοια, έκανα μια σύντομη έρευνα συγκρίνοντας τα στοιχεία προσόντα εμπειρίες και αγώνες του Αλέξη Τσίπρα με αυτά άλλων ηγετών και δισεκατομμυριούχων που έφτασαν στην κορυφή, χωρίς κληρονομικό δίκαιο, όπως Εμίρηδες, Σουλτάνοι και Βασιλιάδες(τρομάρα τους), αλλά με την προσωπική τους αξία και εξυπνάδα και όχι με το ψέμα και τη διαπλοκή!

Παρατηρώντας τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η τάση αυτή νεαρών ηγετών, δεν ακολουθεί την  «επετηρίδα» της ηλικίας. Σήμερα, ρόλους ευθύνης  αναλαμβάνουν οι πιο ικανοί, ανεξαρτήτως  ημερομηνίας γέννησης. Δυστυχώς όμως, οι μικρές αυτές ηλικιακά ηγετικές φυσιογνωμίες είναι μια πολύ μικρή μειονότητα.

Από τους 350 περίπου εν ενεργεία Βασιλιάδες δικτάτορες πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών που μετρήσαμε, είναι λιγότεροι από 15 ηλικίας κάτω των 40 ετών, και μάλιστα 5-6 δεν είναι καν εκλεγμένοι, αλλά κληρονόμοι της εξουσίας.

Πριν καταγράψω την άνοδο στην κορυφή του Αλέξη Τσίπρα, θα καταθέσω έναν πίνακα ηγετών, κάτω  των 40 ετών για να έχετε τη δυνατότητα σύγκρισης, αν πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ηγέτης και έφτασε στην κορυφή με την αξία του και όχι με το ψέμα η είναι μια περιστασιακή ηγετική «φούσκα» που θα σπάσει σύντομα λόγω απειρίας και ανικανότητας!!!

Ενδεικτικά μερικά ηλικιακά ονόματα ηγετών: Πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών από… κούνια.  

-Matteo Renzi : Προθυπουργός της Ιταλίας σε ηλικία 39 ετών                                
-Irakli  Garihashvili: Πρωθυπουργός Γεωργίας 32 ετών                                          
-Taavi Roivas: Πρωθυπουργός Εσθονίας 35 ετών                                                            
-Charles Michel: Πρωθυπουργός Βελγίου 39 ετών                                                      
-H Atifete Jahjaga:(γυναίκα) Πρόεδρος  του Κοσόβου, ετών 39                                                  
-Sigmundur Davíð Gunnlaugsson: Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, ετών 39
-Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα: Υπήρξε ο πρώτος αντάρτης, στον οποίο δόθηκε το αξίωμα του Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας. Δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών                                                                                                            
-Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι: (Συνταγματάρχης) πραξικοπηματίας και ηγέτης σε ηλικία 28 ετών.

Κληρονόμοι της εξουσίας:

-Kim Jong-un: Ηγέτης της Βόρειας Κορέας από το 2011, ετών 32(ο βουβοκέφαλος)                                                                                                              
-Tamim bin Hamad Al Thani: Εμίρης του Κατάρ, ετών 34                                  O
-Jigme Khesar Namgyel Wangchuck: Βασιλιάς του Μπουτάν, ετών 35            

Δισεκατομμυριούχοι νέοι, με μυαλό ξυράφι και ηγέτες εταιριών διεθνούς εμβέλειας:

-Mark Zuckerberg: 31 ετών  Έδρα: Palo Alto, Καλιφόρνια Περιουσία: $45 δισ. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook cofounder έγινε ο πιο νέος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στα 23 του.
-Evan Spiegel: 25  ετών Έδρα: Λος Άντζελες Περιουσία: $1.8 δισ. Στα 25 του, ο CEO του Snapchat είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου!
- John Collison: 26  ετών Έδρα: Σαν Φρανσίσκο Περιουσία: $1 δισ. Παράτησε το Χάρβαρντ και ίδρυσε την Stripe, εταιρία online πληρωμών.
-Elizabeth Holmes: 31 ετών  Έδρα: Palo Alto, Καλιφόρνια Περιουσία: $4.3 δισ. Ίδρυσε την εταιρία ιατρικής τεχνολογίας Theranos όταν ήταν πρωτοετής στο Stanford. Μέσα σε λίγους μήνες παράτησε το πανεπιστήμιο για να χτίσει την εταιρία της. Η πιο πλούσια γυναίκα δισεκατομμυριούχος στα 31 της.
-Wang Yue: 32 ετών Έδρα: Σαγκάη Περιουσία: $1 δις. Ο CEO της Shanghai Kingnet Technology ήταν στέλεχος της κινεζικής 51.com
-Nathan Blecharczyk: 32 ετών Έδρα: Σαν Φρανσίσκο Περιουσία: $3.6 δισ. Απόφοιτος του Harvard, ήταν product manager στη Microsoft όταν ο κάποτε συγκάτοικός του στο πανεπιστήμιο Joe Gebbia τον έπεισε και έγιναν συνιδρυτές της Airbnb.
-Eduardo Saverin: 33 ετών Έδρα: Σιγκαπούρη Περιουσία: $5.6 δισ. Συνιδρυτής του Facebook δεν δραστηριοποιείται πλέον εκεί, αλλά διατηρεί μετοχές. Βραζιλιάνικης καταγωγής είναι πλέον «angel investor» και διευθυντής του «99», ενός σάιτ ενοικιάσεων και αγορών.

-Η Alexandra Andersen: 19 ετών, διαθέτει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι Νορβηγίδα και μένει στην Γερμανία. Έχει συμπεριληφθεί στο περιοδικό Forbes ως μια από τους πλουσιότερους ανθρώπους.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: 42 ετών. Γεννήθηκε 28-7-1974.

Η πολιτική του σταδιοδρομία και δράση, ξεκίνησε από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις.

Το 1988 σε ηλικία 14 ετών, γίνεται μέλος της ΚΝΕ. Το 90-91 μαθητής λυκείου πρωτοστατεί στις μαθητικές καταλήψεις ως μέλος του μαθητικού συμβουλίου του πολυκλαδικού λυκείου Αμπελοκήπων και δίνει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ για τον αγώνα των μαθητών. Το 1991 με τη διάσπαση του ΚΚΕ και αποχώρηση του  ΣΥΝ από τον ενιαίο συνασπισμό, εντάσσεται στο Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΝ. Φοιτητής του πολυτεχνείου, πρωτοστατεί σε διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολών με τη σημαία αριστερών οργανώσεων.

Το 2001 ταξιδεύει στην Ιταλία για να συμμετάσχει στη διαδήλωση εναντίον της συνόδου κορυφής των G8 στη Γένοβα . Είναι ένα από τα 135 στελέχη του Συνασπισμού που θεωρήθηκαν ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων και στα οποία απαγορεύτηκε η αποβίβαση στο λιμάνι της Ανκόνας. Αποτέλεσμα, να οργανώσουν επιτόπια ολοήμερη διαμαρτυρία εμποδίζοντας την αναχώρηση του καραβιού μέχρι να παρέμβη η ιταλική αστυνομία και να επιτρέψει τον απόπλου.

Το Δεκέμβριο του 2004,  στο 4ο συνέδριο του Συνασπισμού, αποχώρησε από τη Νεολαία και εξελέγη, με το 42% των ψήφων των συνέδρων σε ηλικία 30 ετών (πέμπτος σε σειρά) μέλος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε αρμόδιος για θέματα παιδείας και νεολαίας(ο Αλέξης ξέρει από καταλήψεις).

Τον Οκτώβριο του 2005 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε στην ΠΓ του κόμματος τον Τσίπρα ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Η πρόταση του Αλαβάνου συνάντησε αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΝ που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Ο Τσίπρας όμως παίρνει το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων του ΣΥΝ.

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» σε ηλικία 32 ετών, λαμβάνει 28.964 ψήφους (ποσοστό 10,5%) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από το Νικήτα Κακλαμάνη και  Κώστα Σκανδαλίδη,  μπροστά από το Σπύρο Χαλβατζή του ΚΚΕ.

Το 2008 στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, με πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου, εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 70% χωρίς να έχει βουλευτική ιδιότητα, στην ηλικία των 34 ετών. Ο Φώτης Κουβέλης που ήταν συνυποψήφιος, αποχωρεί με ομάδα βουλευτών και δημιουργεί τη ΔΗΜΑΡ.


Στις εκλογές του 2009 ο ΣΥΝ με ποσοστό 4,60 εκλέγει 13 βουλευτές. Για πρώτη φορά βουλευτής, ο Α. Τσίπρας, ως επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α’ Αθήνας, και αναλαμβάνει και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.


Στις εκλογές του 2012 και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 71 βουλευτές γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Το 2013 διαλύει τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μετατρέπει το ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.


Στις εκλογές της 25ης  Ιανουαρίου-εκλογές που προκάλεσε ο ίδιος μη συναινώντας στην εκλογή προέδρου δημοκρατίας- ο Αλέξης γίνεται πρωθυπουργός με 36,34 μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Τον Ιούνιο σε ένα δημοψήφισμα παρωδία για ευρώ και μνημόνια, ο Αλέξης, το «ΌΧΙ»το κάνει «ΝΑΙ». Με κίνδυνο η Ελλάδα να φύγει από την  Ευρωζώνη περνάει νομοσχέδιο από τη βουλή για τους δανειστές «ναι» σε όλα. Η αριστερή πτέρυγα Π. Λαφαζάνη διαφωνεί, και μαζί με 24 βουλευτές  αποχωρούν από τον ΣΥΝ και δημιουργούν την «Λαϊκή Ενότητα». Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί και πάλι τη χώρα στις κάλπες 20 Σεπτεμβρίου και αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό 35,46 και 145 βουλευτές. Μαζί με τον Π. Καμμένο και πάλι, σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας. Οι δυο «Ηγέτες», καλούνται να αναγεννήσουν μια Ελλάδα μέσα από τις στάχτες που φαίνεται να την οδηγούν.

Μια Ελλάδα, διαλυμένη, ταπεινωμένη και χρεοκοπημένη. Μια κοινωνία ανίκανη να καλύψει τις καθημερινές της ανάγκες. Μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας να βάζουν καθημερινά λουκέτα.


Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που ενώ η χώρα υποφέρει, ψηφίζει εκλογικούς νόμους για να παραμείνει στην εξουσία. Μιλάει για αναθεώρηση Συντάγματος σε μια προσπάθεια παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των Ελλήνων από τα καθημερινά προβλήματα, μέσα από επικοινωνιακά τρίκ, σλόγκαν και συνθήματα όπως: Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα ….με ορίζοντα το 2021!!!


Εξακολουθείτε λοιπόν να του έχετε ακόμη εμπιστοσύνη με τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα και λέει, που κλείνει τα 42 χρόνια, χτίζοντας την πολιτική του καριέρα πάνω στο ψέμα;


Σύμμαχος του Αλέξη σε αυτή την πορεία το παιδί «θαύμα» της πολιτικής και επικοινωνίας, Νίκος Παππάς, ο «ξερόλας» της πολιτικής επικοινωνίας και του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας. Ο άρχοντας του Μαξίμου, έχει ξαπλώσει και «ξεσαλώσει» πάνω στο θρόνο της εξουσίας, απολαμβάνοντας …απαγορευμένους καρπούς!!!


Αν είστε ευχαριστημένοι από την πορεία του Αλέξη…Παππά, και τα όσα σας έχει προσφέρει ως ηγέτης, συνεχίστε να πορεύεστε μαζί του…..


Άντε για φίλοι μου, End again, happy birthday to you Alex end good luck to your followers end friends to you party!