Η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ!

Το πρώτο  πρόγραμμα πλήρους εξόντωσης παρασίτων στον κόσμο ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας. Σκοπός του η εξ ολοκλήρου εξόντωση μη γηγενών ποντικιών, οπόσουμ και ερμίνων μέχρι το 2050. Πρόκειται για είδη...
που βλάπτουν την βιοποικιλότητα αλλά και την οικονομία της περιοχής.

Τα ξενικά αυτά είδη σκοτώνουν περίπου 25 εκατομμύρια γηγενή πτηνά το χρόνο, όπως το κίουι, ένα πουλί που αποτελεί σύμβολο για τη Νέα Ζηλανδία. Ο πληθυσμός των κίουι έχει πέσει στα 70.000 πτηνά.

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως το κόστος των εισαχθέντων ειδών, στην οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (2,09 δισ. ευρώ) το χρόνο.

Γίνεται ήδη εκτεταμένη χρήση ψεκασμών με το αμφιλεγόμενο βιοδιασπώμενο δηλητήριο 1080, το οποίο χρησιμοποιείται ενάντια σε τρωκτικά και παράσιτα, καθώς και χρήση παγίδων στο έδαφος. Παράλληλα, το κυνήγι των οπόσουμ είναι πολύ κερδοφόρο, αφού η γούνα του είναι περιζήτητη.

Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο είχε προαναγγείλει το Εθνικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας στις τρεις προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, και που έγινε πια κυβερνητική πολιτική.

Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η εξάλειψη ποντικιών και αρουραίων στις πόλεις, αλλά και το αν το πρόγραμμα θα βρει ανταπόκριση από τους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας.