Η MOODY'S ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την εκτίμηση ότι οι κινήσεις χαλάρωσης των capital controls θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις διατυπώνει η Moody’s σε ανάλυσή της. Όπως υποστηρίζει, τα νέα μέτρα...
πιθανότατα θα ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σταδιακά να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που κρατούν εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Μια αύξηση των καταθέσεων, συμπληρώνει, θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, από τον οποίο σήμερα αντλούν ρευστότητα 54,4 δισ. (τέλη Ιουνίου) με κόστος 1,5%.
Επιτόκια
Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις προσφέρουν κατά μέσο όρο επιτόκια 0,85% (στοιχεία Μαΐου), κάτι που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, αν καταφέρουν στο ορατό μέλλον να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις. Αυτό θα βελτιώσει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία και εν τέλει θα στηρίξει την ισχύ του τραπεζικού συστήματος.
H Moody's «βλέπει» προσέλκυση καταθέσεων
Η Moody’s θυμίζει την εκτίμηση του Γιώργου Χουλιαράκη ότι αναμένει να αυξηθούν οι καταθέσεις έως και 4 δισ. ευρώ.
Σημειώνει δε ότι αναμένει πως η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, συνδυασμένη με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβρη, καθώς και η δυνητική επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία φέτος, μετά τις σημαντικές ζημίες των τελευταίων χρόνων, θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί εν μέρει η εμπιστοσύνη των καταθετών. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για να γυρίσουν στο σύστημα τα περισσότερα από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων που χάθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με την ΤτΕ τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία ήταν περίπου 29 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, ενώ ο Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι περίπου 15-20 δισ. ευρώ μετρητά βρίσκονται «κάτω από το στρώμα» ή σε θυρίδες.
Ο οίκος αναφέρεται στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χαλάρωση των capital controls. «Αναμένουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο και την πιθανή επιστροφή σε οριακή κερδοφορία φέτος, μετά από σημαντικές ζημίες που σημειώθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια, θα βοηθήσει στη μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα», σημειώνεται, και προστίθεται: «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα των πάνω από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων πελατών που χάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2014».
Eν τω μεταξύ ας σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στην στοχοθεσία σε ότι αφορά την επιστροφή καταθέσεων η οποία πρέπει να επιτευχθεί. Σημαντικό εμπόδιο οι κινήσεις κατασχέσεων που πραγματοποιούνται για χρέη προς το Δημόσιο