ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ REUTERS

Προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να καταθέσουν οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Ιταλίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, το οποίο τονίζεται ότι εκτιμάται ως λιγότερο πιθανή μια αντίστοιχη κίνηση από τη ρωσική RZD...

Σε κάθε περίπτωση, το Reuters υπογραμμίζει πως οι ιδιωτικοποιήσεις, που αποτελούν βασικό μέρος των ελληνικών προγραμμάτων από το 2010, έχουν αποφέρει μόλις 3 δισ. ευρώ έως τώρα, «εν μέσω πολιτικών αντιστάσεων, γραφειοκρατικών προβλημάτων και συνδικαλιστικών αντιδράσεων», ποσό που απέχει μακράν από το στόχο των 50 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία συντήρησης ROSCO πρέπει να κατατεθούν έως το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ τον περασμένο Απρίλιο είχαν εκφράσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι, η RZD και η ελληνική κατασκευαστική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Οι πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα υπάρξει ρωσική προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ χαρακτηρίζουν απίθανη και την προσφορά εκ μέρους της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο φέρεται μάλιστα να δήλωσε: «νομίζω ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η Αθήνα φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περί τα 50 εκατ. ευρώ, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ROSCO μαζί.
Τονίζεται τέλος ότι στην περίπτωση που δεν πωληθεί, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.