ΜΕΣΩ TWITTER H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ PLAN X

Την δική του απάντηση μέσω Twitter και μέσω... Financial Times έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το Plan X, το οποίο φέρεται να ετοίμαζε με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Συγκεκριμένα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ''ανέβασε'' στο...
Twitter κείμενο του Peter Spiegel στους FT, σύμφωνα με το οποίο το 2012 ομάδα, σχεδιασμένη από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προετοιμάζονταν εντατικά για επικείμενο Grexit.
Το κείμενο των FT αναφέρει για αυτή την ομάδα αξιωματούχων:
“....μια μικρή ομάδα αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δούλευαν για μήνες προετοιμαζόμενοι για ένα ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών. Το μυστικό τους σχέδιο με την επωνυμία Plan Z”, ήταν ένα ακριβές σενάριο για το πως θα ανοικοδομηθεί η ελληνική οικονομία και η οικονομική υποδομή εάν η χώρα έβγαινε από την Ευρωζώνη.
Το πλάνο σχεδιάστηκε από περίπου 24 ανθρώπους που δούλευαν σε μικρές ομάδες στην Κομισιόν στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον. Οι αξιωματούχοι που δούλευαν το σχέδιο επέμεναν πως δεν πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που θα έσπρωχνε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης – ακριβώς το αντίθετο.
Φοβόντουσαν πως το Grexit, θα προκαλέσει πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές, προκαλώντας bank run στις άλλες προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε ερωτηματικά για το ποιά θα είναι η επόμενη χώρα που θα αποχωρήσει.
Στις αρχές του 2012, πολλοί από τους εν λόγω αξιωματούχους πίστευαν πως θα ήταν ανευθυνότητα να μην προετοιμαστούν για μια ελληνική αποχώρηση. “Πάντα λέμε: ο στόχος μας είναι να τους κρατήσουμε εντός” είπε ένας εκ των συμμετεχόντων. “Είναι οι πιθανότητες να αποχωρήσουν ανύπαρκτες; Όχι. Αν διοικείς μια εταιρεία ακόμα και αν έχεις μόλις 10% πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει να προετοιμαστείς”.