30.000 ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ Η ΓΓΔΕ

Πρόγραμμα 30.000 ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής, σε όλη την επικράτεια, έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Γ. Γιώργου Πιτσιλή...
«Για πρώτη φορά φέτος, επειδή διαπιστώθηκε ότι οι παραβάσεις που καταγράφονται από τις τοπικές ΔΟΥ δεν ήταν ικανοποιητικού ποσοστού, εκπονήσαμε σχέδιο, όπου οι ελεγκτές των ΔΟΥ θα πηγαίνουν σε όμορες πόλεις, δεν θα κάνουν έλεγχο στη πόλη τους, το μεγαλύτερο ποσοστό των ελέγχων που θα διεξάγουν θα είναι σε άλλες πόλεις, ακριβώς για να έχουν την άνεση να προβούν στις διαπιστώσεις, χωρίς να εμποδίζονται από κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες είναι κατανοητές» είπε ο κ. Πιτσιλής στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Εξήγησε δε ότι «για μας είναι πρωταρχικός στόχος να περάσει το μήνυμα ότι η Γενική Γραμματεία είναι παρούσα και θα είναι παρούσα σε όλη την τουριστική περίοδο».

Σε ό,τι αφορά το μέτρο σφράγισης επιχείρησης για 48 ώρες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε επιθυμία να κλείσουμε όλη την αγορά εν μέσω τουριστικής περιόδου και το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, καθώς είναι μέτρο παραδειγματισμού».

Ο κ.Πιτσιλής επισήμανε ότι «στους ελέγχους που διεξάγουμε πλέον, το πρόστιμο είναι μόνο η αρχή», σημειώνοντας ότι «οι εντολές και οδηγίες που έχουμε δώσει στους ελεγκτές μας πανελλαδικά είναι να ξαναπερνούν από τα καταστήματα που ελέγχουν».

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα διαφθοράς εντός των ελεγκτικών υπηρεσιών ο γγ τόνισε ότι «είναι σαφές και το λέμε σε όλους τους τόνους, ότι οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς, ακόμη και το παραμικρό δεν είναι ανεκτό».

Κάλεσε δε «οποιονδήποτε φορολογούμενο αντιμετωπίσει έστω και υπόνοια εκβιασμού αυτού του είδους να μην διστάσει να το καταγγείλει». Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν το έργο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κατά της φοροδιαφυγής, να ζητούν απόδειξη και να μην υποκύπτουν στο δίλημμα με ή χωρίς απόδειξη.

«Οτιδήποτε θεωρούμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης, το πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα στο τέλος με αυξήσεις φόρων. Δεν είναι ντροπή να ζητάει κανείς την απόδειξη. Ντροπή είναι να έχουμε ανοχή ή συνενοχή σε αυτούς που αισχροκερδούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου» είπε.