ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Έναν δεύτερο φράχτη, κατά το πρότυπο του πρώτου που ύψωσε το 2015, σκοπεύει να χτίσει η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της με τη Σερβία. Πάντα με στόχο να κρατήσει τους πρόσφυγες έξω...
από τα σύνορα της χώρας του, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προανήγγειλε ο ίδιος την κατασκευή του φράχτη, εξηγώντας πως η Ουγγαρία πρέπει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, όπως εάν η Τουρκία αλλάξει την πολιτική της στο προσφυγικό.

«Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη ο τεχνικός σχεδιασμός ενός ολικού συστήματος άμυνας δίπλα στην υπάρχουσα γραμμή άμυνας, η οποία κατασκευάστηκε πολύ γρήγορα πέρσι», δήλωσε συγκεκριμένα ο ούγγρος πρωθυπουργός μιλώντας σε δημόσιο ραδιοσταθμό.

Ο πρώτος φράχτης κατά μήκος των νότιων συνόρων με τη Σερβία και την Κροατία, για τον οποίο η δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας δέχθηκε δριμεία κριτική στην Ευρώπη, είχε ως αποτέλεσμα μία σημαντική μείωση της προσφυγικής ροής από τα Βαλκάνια προς τη Βόρεια Ευρώπη. Υπάρχει ωστόσο ένας μικρός αριθμός προσφύγων που κατευθύνονται στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία.

Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, ο Όρμπαν κράτησε ίσως την πιο σκληρή στάση, υψώνοντας τον φράχτη και τοποθετώντας χιλιάδες στρατιώτες να τον περιπολούν.

Στις 2 Οκτωβρίου, η Ουγγαρία, θα διεξαγάγει δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι με την πολιτική της ΕΕ περί υποχρεωτικής εγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της Ένωσης χωρίς τη συγκατάθεση των Κοινοβουλίων.

Έως τότε δοκιμάζονται διάφορα «μέτρα» απομάκρυνσης των προσφύγων, από σκιάχτρα λαχανικών κατά μήκος του φράχτη έως… γουρουνοκεφαλές, όπως «σκέφτηκε» πρόσφατα ο ούγρος ευρωβουλευτής Γκιόργκι Σόπφλιν.