ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης μεταξύ εργαζομένων στο ΕΣΥ και το υπουργείο Υγείας, ενώ αιχμές αφήνει η αντιπολίτευση για «ομηρεία» των...
εργαζομένων καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ψηφοθηρία. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία χαρακτηρίζουν «εργασιακό μεσαίωνα» τις ατομικές συμβάσεις με τις οποίες καταργούνται εργατικά δικαιώματα που αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για «απεξάρτηση» των δημόσιων νοσοκομείων από την αποκλειστική εκχώρηση υποστηρικτικών λειτουργιών τους σε ιδιωτικά συνεργεία.
Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ασκεί σκληρή κριτική στην επιλογή σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας και ζητά την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και μόνιμη, σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι με τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου που συνάπτουν δεν δικαιούνται κανονική άδεια, δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια (σε περίπτωση απουσίας τους φέρνουν τον αντικαταστάτη και τον πληρώνουν οι ίδιοι), δεν δικαιούνται Βαρέα και Ανθυγιεινά Επιδόματα και ένσημα ΙΚΑ καθ' ότι εργάζονται οι περισσότεροι με μερική απασχόληση. «Εργάζονται σπαστά ωράρια πρωί απόγευμα νύκτα. Αμείβονται οι πεντάωροι με 380 ευρώ τον μήνα. Πληρώνονται μία φορά το πεντάμηνο, επειδή δεν έχουν χρήματα τα νοσοκομεία», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.
Και καταλήγει, «η σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου γίνεται κατ' απόλυτη συμφωνία με τους δανειστές καθ' ότι μειώνεται το κόστος και επιδιώκεται η προώθηση νέου μοντέλου απασχόλησης στο Δημόσιο».
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να επιλύσει εργασιακά δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων με εγκυκλίους. Οι εγκύκλιοι όμως δεν ανατρέπουν τους Νόμους». Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας σε εγκύκλιο του προβλέπει κανονική άδεια για κάθε συμβασιούχο δύο μέρες τον μήνα (έως 24/έτος) και «δυνατότητα απουσίας» σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. Άδεια εγκυμοσύνης ωστόσο δεν προβλέπεται, παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες!
Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας η απόφαση να απομακρυνθούν οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας να συνάψουν ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο θα έχει διπλό όφελος: πρώτον, οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερους όρους εργασίας όπως υψηλότερες ετήσιες αποδοχές και δεύτερον, το δημοσιονομικό όφελος που υπολογίζεται στο 30% της έως τώρα ετήσιας δαπάνης για το πρώτο έτος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη. Συνολικά, από 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι στις εργολαβικές εταιρίες, φέτος θα δοθούν 230 εκατ. για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.