Ο ΕΟΠΥΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ

Μέχρι τις 22 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Απρίλιο. Ήδη, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, εξετάσεις...
σε διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπείες ασφαλισμένων που έγιναν τον Ιανουάριο έχουν αποπληρωθεί σε ποσοστό 97% και άνω, ενώ στο 100% έχουν πληρωθεί οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και Τεχνητού Νεφρού. Αντίστοιχα υψηλά επίπεδα αποπληρωμής εμφανίζει και ο Φεβρουάριος, ενώ για τον Μάρτιο έχουν αποζημιωθεί ή εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για το 69% του συνόλου υποβολών των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών, το 45,5% των υποβολών κλινικών και το 37,4% των υποβολών των διαγνωστικών. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτουν περικοπές (λόγω μη αποδεκτών δικαιολογητικών) ύψους 3,8 εκατομμύρια ευρώ, σε ένα σύνολο υποβολών αξίας 221,5 εκατομμυρίων ευρώ, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα εκκαθαρίστηκαν υποβολές αξίας 115.771.820 ευρώ για τον Ιανουάριο εκ των οποίων απορρίφθηκαν υποβολές αξίας 1.117.364 ευρώ. Για τον Φεβρουάριο, εκκαθαρίστηκαν υποβολές παρόχων αξίας 105.810.950 ευρώ, από τις οποίες απορρίφθηκαν υποβολές αξίας 2.682.000 ευρώ.
Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι ενστάσεις που υποβάλλουν οι πάροχοι σχετικά με τη διαδικασία. Πιο αναλυτικά, σε ένα σύνολο 12.000 υποβολών μηνιαίως, τον Ιανουάριο κατατέθηκαν 283 ενστάσεις και τον Φεβρουάριο 251 ενστάσεις από παρόχους για δαπάνες που δεν εγκρίνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, «η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται σε συνεργασία με τους παρόχους για τυχόν προτάσεις βελτίωσης της διαδικασίας».