ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΣΤΗΝ COSCO ΠΕΡΑΣΕ Ο ΟΛΠ

Τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς απέκτησε η Cosco έναντι τιμήματος 368,5 εκατ. για το 67% του ΟΛΠ. Ο κινεζικός όμιλος κατέβαλε χθες στο ΤΑΙΠΕΔ το...
τίμημα για το 51% που ανέρχεται σε ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον 88 εκατ. κατατέθηκαν σε ειδικό σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου για το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου που θα αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, τις οποίες έχει συμβατικά δεσμευτεί να υλοποιήσει. Υπενθυμίζεται πως η Cosco ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου κατά την επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο πως θα επενδύσει συνολικά 650 εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο τα 350 για τα οποία έχει συμβατικά δεσμευτεί.
Οπως ανακοινώθηκε, η China COSCO Shipping Corporation limited («COSCO SHIPPING» ή «ο Όμιλος») και το Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημόσιου («ΤΑΙΠΕΔ»), υπέγραψαν σήμερα στις 9 π.μ. στην Αθήνα, Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), σηματοδοτώντας την επίσημη ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ , καθώς και ποσοστού16% σε επόμενη φάση, με αποτέλεσμα η COSCO SHIPPING (Hong Kong) Group Limited, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην COSCO SHIPPING, να καθίσταται επισήμως πλέον ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, αναλαμβάνοντας την διαχείριση και τις εργασίες του λιμένα.