ΝΕΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤHN ΕΛΛΗΝΙΚH ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ BILD

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την πορεία των μεταρρυθμίσεων εξαπέλυσε χθες η γερμανική εφημερίδα Bild. «Ανησυχητικοί αριθμοί από την Ελλάδα: παρά τη νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων, η κυβέρνηση...
υλοποιεί μόνον ένα πολύ μικρό μέρος των συμπεφωνημένων το 2015 μεταρρυθμίσεων», γράφει χαρακτηριστικό το δημοσίευμα, η οποία επικαλείται στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών (ΙΝΕΡΠ), τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Τα στοιχεία αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να νομοθετήθηκε το 38% των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, όμως, μόλις το 13% των μεταρρυθμίσεων έχει όντως υλοποιηθεί. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της ΙΝΕΡΠ, καθηγητή Παναγιώτη Καρκατσούλη, ο οποίος αναφέρει ότι «μπορεί η κυβέρνηση να εκδίδει διατάγματα και νομοθετήματα, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες. Στην πράξη όμως μποϋκοτάρεται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
H εφημερίδα αναφέρει και ορισμένα παραδείγματα: «Η ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Πειραιώς. Η κινεζική Cosco συμφώνησε τον Απρίλιο του 2015 στην εξαγορά του ημικρατικού μάνατζμεντ του λιμένος, συμπεριλαμβανομένης μιας διορίας 90 ημερών για την αδειοδότηση κατασκευαστικών πρότζεκτ (εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης). Δύο μήνες αργότερα ο Ελληνας πρωθυπουργός έφερε στη Βουλή νόμο, που ακύρωνε και πάλι αυτή τη διορία. Η Cosco διαμαρτυρήθηκε, αλλά μάταια». Το δεύτερο παράδειγμα που επικαλείται η Bild είναι η ιδιωτικοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού. «Δύο ιδιωτικές κοινοπραξίες εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και κατέθεσαν σχέδια για έως και 70.000 θέσεις εργασίας. Τώρα όμως το υπουργείο Πολιτισμού εξετάζει εάν η έκταση μπορεί να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος». Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Καρκατσούλης: «Το πρόβλημα είναι ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να δει την αλήθεια. Δεν θέλουν μια νέα ευρω-κρίση».