ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΡΑΧΟΪ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ

Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προσέλκυση επενδύσεων, όπως και το προσφυγικό θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των αρχηγών κρατών των χωρών του ευρωπαϊκού...
Νότου στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Απών από την συνάντηση θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Το παρών θα δώσουν οι πρόεδροι της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Η Ισπανία θα εκπροσωπηθεί από υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συζήτηση των ηγετών να διαρθρώνεται σε δύο γύρους. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.

Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το Brexit, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.

Ήδη με παρέμβασή του από τη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας -ενόψει και της συνόδου στη Μπρατισλάβα- είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».