ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ 13 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κατέθεσαν 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «παρωδία» τη διαδικασία. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Επικρατείας, Δικαιοσύνης και Υποδομών...
«Ο υπουργός Επικρατείας προγραμματίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης προτού ακόμη κριθεί η συνταγματικότητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας της απόφασης με την οποία αφαίρεσε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) και πήρε στα χέρια του την αδειοδοτική αρμοδιότητα. Η εκκρεμότητα αυτή απομειώνει το κύρος του διαγωνισμού. Είναι νομικά αναγκαίο να περιμένει η κυβέρνηση την κρίση του δικαστηρίου πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα εγείρουν αξιώσεις των ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου», αναφέρουν οι 13 βουλευτές.
Σηνειώνουν δε ότι ενώ η κυβέρνηση «αυθαίρετα αποφάσισε να χορηγήσει μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες» και ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ζήτησε την εκπόνηση νέας εμπειρογνωμοσύνης για τον αριθμό των αδειών.
«Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφενός δικαιώνει τα όσα έχει επισημάνει η Νέα Δημοκρατία και αφετέρου καταδεικνύει τη σκόπιμη προχειρότητα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) το σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών προκαλεί θυμηδία. Η δήθεν ηλεκτρονική δημοπρασία, που σχεδιάζει η Ε.Ε.Τ.Τ., τελικά δεν είναι και τόσο ηλεκτρονική με αποτέλεσμα να εγείρονται συνθήκες αδιαφάνειας και διαβλητότητας της όλης διαδικασίας», αναφέρουν.
Είναι προφανώς ασυμβίβαστο το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης αναθέτει τη διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στην Ε.Ε.Τ.Τ. την οποία εποπτεύει, και την ίδια στιγμή στη διαγωνιστική διαδικασία που καλείται να ολοκληρώσει η Αρχή να συμμετέχει επιχειρηματίας που συνδέεται προσωπικά μαζί του, και όλως τυχαίως ο πατέρας του ίδιου να λαμβάνει παράλληλα δημόσια έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά από κατατμήσεις που έχει αποφασίσει ο ίδιος υπουργός, σημειώνουν.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της ερώτησής τους, ζητούν να ενημερωθούν:
-Για ποιο λόγο ζητείται συμπληρωματική γνωμοδότηση τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκεται σε εξέλιξη.
-Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν περιμένει την κρίση του ΣτΕ.
-Πόσο διαφανής και αμερόληπτη είναι η διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.