ΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΟΥ 30% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2017!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...
Mε βάση τον νέο νόμο 4389/2016 που προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή φόρου στην κατανάλωση του καφέ και στα...
παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα του καφέ αυτοί που καλούνται να πληρώσουν περισσότερα είναι τα καφεκοπτεία της γειτονιάς, τις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια που παράγουν τον ελληνικό και άλλους τύπους καφέ στην Ελλάδα ενώ πολύ λιγότερο επηρεάζονται οι εταιρείες που εισάγουν τον καφέ σε κάψουλες και σε εκχύλισμα. Ουσιαστικά με τον νέο νόμο "τιμωρούνται" όσοι επένδυσαν στην Ελλάδα και δεν επέλεξαν να εισαγάγουν επεξεργασμένο προϊόν από το εξωτερικό. Με βάση τον νόμο που θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2017 επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του, 3 ευρώ στον ψημένο καφέ και 4 ευρώ στον στιγμιαία καθώς και στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ. Φαινομενικά μπορεί να φαίνεται ότι ο η πρώτη ύλη - αυτή που φορολογείται με 2 ευρώ - είναι η "ευνοημένη" σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες στην πράξη δεν συμβαίνει όμως αυτό. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό ότι σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες μιλάμε για ένα προϊόν που δεν έχει επεξεργαστεί, διαδικασία στην οποία ήδη μειώνεται το βάρος του κατά 30% περίπου. Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα οι επιχειρήσεις αυτές ήδη λειτουργούν με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους στον ελληνικό καφέ, που αποτελεί το βασικό τους προϊόν, το οποίο ήδη γίνεται ζημιογόνο σε επίπεδο μεικτής κερδοφορίας με την επιβολή την νέας φορολογίας. Όπως φαίνεται και στον πίνακα θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της τάξης του 30% για να επανέλθει η κερδοφορία στα σημερινά επίπεδα."Ο νέος φόρος επιβαρύνει κυρίως τον ελληνικό καφέ όπου η φορολογία αυξάνεται κατά 70%"

Το 2012 πραγματοποιήθηκε μία σημαντική επένδυση στην Ελλάδα στον χώρο του καφέ. Πρόκειται για την επένδυση 8 εκατομμυρίων που πραγματοποίησε σε εργοστάσιο στο Κορωπί η βραζιλιανή Ipanema σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους της στην Ελλάδα, την εταιρεία Kawacom. Όταν έκοβε την κορδέλα τον Οκτώβριο του 2012 ο Διευθυντής της Ipanema στην Εύρωπη μιλούσε για την κομβική θέση που έχει η Ελλάδα και για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στην χώρα μας. Όπως λέει ο  κ. Δημήτρης Ξυδώνας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kawacom Hellas για το αν έχουν μετανιώσει μετά την επένδυση που έχουν κάνει μαζί με τους Βραζιλιάνους στην Ελλάδα

"Εαν γνωρίζαμε για την φορολόγηση αυτή δεν θα είχαμε κάνει την επένδυση"

"Δεν μπορούμε να το μετανιώσουμε γιατί πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω" διευκρινίζει και τονίζει ότι μετά από την ανακοίνωση του φόρου έχουν αλλάξει εντελώς τα σχέδια της εταιρείας. " Έχει παγώσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο είχαμε. Την τελευταία χρονιά είχαμε διπλασιάσει τις εξαγωγές που κάναμε από Ελλάδα και πλέον παγώνουμε νέες αγορές που είχαμε στον ορίζοντα και κοιτάμε πως θα θωρακίσουμε την εταιρεία απέναντι στην νέα φορολογία». Απο την πλευρά του ο Κώστας Καλαφατάς, ιδιοκτήτης της Samba Cafe Coffee Rosters, τονίζει πως μία άλλη διάσταση που δημιουργεί πρόβλημα ασφυξίας στις επιχειρήσεις του κλάδου. " Ως εισαγωγείς πρώτης ύλης καλούμαστε οι μικρομεσαίες εταιρείες του χώρου να πρέπει να επιβαρύνουμε με επιπλέον κόστη της τάξης των 30 χιλ. ευρώ τον μήνα καθώς προπληρώνουμε το προϊόν στο λιμάνι της Βραζιλίας και τελικά εισπράττουμε μετά από ένα διάστημα 3-4 μηνών όταν και πωληθεί το προϊόν".  Σύμφωνα με τον κ. Καλαφατά, αλλά και τους άλλους συνομιλητές μας θα εκτοξευθεί το φαινόμενο της λαθρεμπορίας που ήταν άγνωστο έως σήμερα στον κλάδο.