ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ!

Την πτώχευση του Δήμου Αχαρνών, εξαιτίας αδυναμίας ισοσκέλισης του προϋπολογισμού για το 2016, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κασσαβός. Πρόκειται για τον τρίτο δήμο που...
κήρυξε πτώχευση, καθώς το 2015 προηγήθηκαν οι Δήμοι Φαιστού και κατόπιν Σαλαμίνας.
Ο Δήμος Αχαρνών οδηγείται σε χρεοκοπία, καθώς το ταμειακό έλλειμμά του έφτασε τα 10,27 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απάντησε αρνητικά στην αίτηση για δανεισμό, επικαλούμενο άδηλη πιστοληπτική ικανότητα του δήμου, που οφείλεται στον υψηλό δανεισμό των προηγούμενων ετών.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι, γνωρίζοντας εξ αρχής τη δεινή οικονομική θέση του Δήμου Αχαρνών, η δημοτική αρχή μείωσε δραστικά τις δαπάνες, ενώ παράλληλα αναζητήθηκαν πηγές εσόδων, όπως η επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, η είσπραξη ΤΑΠ σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο καθορισμός του τέλους ακαθαρίστων εσόδων και ο καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων, που επί σειρά ετών παρέμεναν στα «αζήτητα».
Ωστόσο, παρά τις διαβουλεύσεις του κ. Κασσαβού, με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουΐκ, τους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής και φυσικά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν βρέθηκε τρόπος να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Για την οικονομική εξυγίανση του δήμου, ενεργοποιείται αυτοδίκαια το οικονομικό παρατηρητήριο του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό έως και 3? (τρία τοις χιλίοις), αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% έως και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές, απολύτως ανελαστικές, δαπάνες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, η χρηματοδότηση από την πολιτεία «έχει μειωθεί έως και 60%, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αχαρνών, η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκατ. ευρώ -που βεβαιώνεται από δυο ελέγχους Ορκωτών Λογιστών (2008 και 2014) και του ελέγχου των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (2015)- δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού «στραγγαλισμού» στον Δήμο Αχαρνών».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, τόνισε: «Στόχος μας είναι η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών να μην αποτελέσει άλλοθι για να χαθεί ακόμη μία δημοτική περίοδος που οι συμπολίτες μας θα στερηθούν σημαντικά έργα υποδομής».
Αξιοσημείωτο είναι ότι τον περασμένο χειμώνα, μετά τη χρεοκοπία της Φαιστού, το υπουργείο Εσωτερικών είχε προχωρήσει σε διευκολύνσεις ώστε να μη πτωχεύσουν κι άλλοι Δήμοι (Βύρωνα, Καισαριανής, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας - Ρέντη, Πεντέλης, Καλύμνου, Σουφλίου, Διρφύων - Μεσαππίων, Ζακύνθου, Γόρτυνας, Θεσσαλονίκης, Κορδελιού - Ευόσμου, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κοζάνης, Λουτρακίου - Αλ. Θεοδώρων, Λαρισαίων, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Ν. Πηλίου, Σκιάθου, Τοπείρου, Έδεσσας, Πάργας, Τρικκαίων, Ν. Προποντίδας, αλλά και Αχαρνών, Σαλαμίνας που ήδη πτώχευσαν).