ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Την παραίτησή του από τη θέση του Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης υπέβαλε ο Κωνσταντίνος Κοσμάτος, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους για την απόφασή του. «Απολύτως κανένας τριγμός δεν υπήρχε, η σχέση μου...
με το υπουργείο και τον υπουργό ήταν, είναι και θα είναι άριστη. Αποφάσισα να παραιτηθώ, για να επιστρέψω στην οικογένειά μου, στο πανεπιστήμιο και στη δικηγορία, που είχα εγκαταλείψει για ενάμιση χρόνο», είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο κ. Κοσμάτος.
Στην επιστολή παραίτησής του κάνει λόγο για «ολοκλήρωση ενός κύκλου εργασιών» από την πλευρά του και απαριθμεί παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως και άλλες που έχουν δρομολογηθεί. «Ξεκινήσαμε μία διαδικασία αναμόρφωσης νομοθετικών κειμένων, κάναμε την αρχή, δρομολογήσαμε τις εξελίξεις, ολοκληρώσαμε μία σειρά πραγμάτων, πιστεύω ότι έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Κοσμάτος μετά την παραίτησή του.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε παρεμβάσεις εξανθρωπισμού των φυλακών, στο σύμφωνο συμβίωσης αλλά και στη δρομολόγηση της αναδιάρθρωσης της νομικής βοήθειας και των υποθηκοφυλακείων, της μείωσης των τελών και παραβόλων. «Με αυτά ολοκληρώνεται ένας κύκλος συμβολής για εμένα στο υπουργείο», τονίζει στην παραίτησή του. Παράλληλα αναφέρεται και στη σύντομη ολοκλήρωση του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την αναμόρφωση των κωδίκων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ευχαρίστησε δημόσια τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Κοσμάτο, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε, ενώ χαρακτηρίζει «ανεύθυνες εικασίες και σενάρια» τα περί διαφωνιών τους.
Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:
«Αισθάνομαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω δημόσια και θερμά τον λέκτορα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνο Κοσμάτο, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στο Υ.Δ.Δ.Α.Δ. και την άριστη συνεργασία μας, μέχρι την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του. Κατανοώ τους λόγους αυτής της παραίτησης, ακαδημαϊκούς και οικογενειακούς, τους γνωρίζω μάλιστα καλά, επειδή από πολλά χρόνια συμβαίνει να είμαστε συνοδοιπόροι στις διαδρομές της παιδείας και της κοινωνικής ζωής». Παράλληλα, αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος:
«Τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Κοσμάτος, διαβάζουμε με εναλλασσόμενα αισθήματα θυμηδίας και έκπληξης, διάφορες ανεύθυνες εικασίες και σενάρια περί διαφωνιών μας κ.λπ. Εκτός από τις αναμνήσεις των κοινών μας προσπαθειών, στο μέλλον θα μας συνδέουν και κάποιες μνήμες απίθανων λασπολογιών. Του εύχομαι καλή συνέχεια στην οικογενειακή, ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία».