ΟΙ ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ALPHA KAI TOY STAR ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στη μη αδειδότηση του Alpha στάθηκε με ερώτησή της στον Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, η δημοσιογράφος του σταθμού, Ευαγγελία Τσικρικά. «Σας κοιτώ στα μάτια...
για να σας πω ότι προσωπικά εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύετε από τη δουλειά μου», είπε η κ. Τσικρικά και πρόσθεσε: «Ηξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις. Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί», συνέχισε αναφέροντας ότι εργάζεται σε μία κερδοφόρα επιχείρηση, δίχως δάνεια και χρέη, που έχει καταβάλει πολλά χρήματα σε εισφορές και φόρους και «το σημαντικότερο, εμένα και άλλους 600 εργαζόμενους μας πληρώνει στην ώρα μας.

Ακούσαμε στελέχη σας να λένε ότι τα κανάλια είναι παράνομα. Ποια; Εκεί δεν δίνατε συνεντεύξεις και μετείχατε σε προεκλογικές εκπομπές; Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; Τον Ιανουάριο του 2015, κλαίγοντας σχεδόν, στις προγραμματικές δηλώσεις σας ακούσαμε να λέτε ότι θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, ότι θα υπερασπιστείτε τη δημοκρατία. Αλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;», κατέληξε η δημοσιογράφος.

Η απάντηση Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για όλες τις θέσεις εργασίας, ενώ όταν επιχείρησε να συμπληρώσει κάτι η ρεπόρτερ της είπε «σας παρακαλώ, δεν θα με διακόψετε».

«Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας σας όπως ενδιαφερόμασταν και για τις 2.000 από τις 4.000 που υπήρχαν στο χώρο των ΜΜΕ το 2008. Για αυτούς τους 2.000 εργαζόμενους δεν έκλαψε κανείς, δεν είχαν μάνα αυτοί. Τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τα 8 μέσα πανελλαδικής εμβέλειας δεν είδα να κάνουν καμία μεγάλη κινητοποίηση όπως σωστά κάνουν τώρα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τη δημοσιογράφο να αναλογιστεί τα χρήματα που έχασε το δημόσιο -με βάση το εξαιρετικά υψηλό τίμημα της δημοπρασίας- από το γεγονός ότι δεν είχε γίνει για 27 χρόνια διαγωνισμός, σε εποχή που οι υποψήφιοι καναλάρχες είχαν μεγαλύτερες δυνατότητες. «Το δημόσιο έχει χάσει τεράστιο ποσό γιατί οι κυβερνήσεις για να στηρίζουν και να στηρίζονται από τα ΜΜΕ δεν προχωρούσαν σε κάτι που είναι αυτονόητο και αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση».

Το Mega κλείνει με ευθύνη των μετόχων

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του και έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο Mega. «Δεν κλείνει εξαιτίας του διαγωνισμού, αλλά για το γεγονός ότι οι μέτοχοι δεν φρόντισαν για τη διάσωση του καναλιού».

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κρατούνται όμηροι από κάποιους που θέλουν να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν.

«Δεν νιώθω όμηρος», του απάντησε η κ. Τσικρικά, με τον πρωθυπουργό να ανταπαντά «Το τσάμπα πέθανε. Κάποιοι είχαν μάθει να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Ο αέρας τελείωσε. Αλλοι είχαν μιλήσει για νταβατζηλίκι. Το αεριλίκι και το νταβατζηλίκι τελείωσε στη χώρα».

Η απάντηση σε δημοσιογράφο του Star

Kάως έτσι κινήθηκε στην απάντησή του ο πρωθυπουργός και σε δημοσιογράφο του Star, λέγοντας πως το «πρόβλημά» της, η απώλεια της δουλειά της δηλαδή, «δεν είναι σημαντικότερη από την απώλεια της εργασίας άλλων».

«Κατανοώ πλήρως την συναισθηματική φόρτισή σας και ότι η θέση εργασίας σας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχετε. Γεγονός είναι ότι οι θέσεις εργασίας είναι το πιο πολύτιμο, που αφορά όλους», είπε και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αποκλείσαμε κάποιους; Κατηγορηθήκαμε ότι θα κλείναμε τον ΣΚΑΙ και πήρε πρώτος άδεια δεν δώσαμε άδειες στους φίλους μας. Ο διαγωνισμός ήταν έτσι για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για το δημόσιο,. Όπως και έγινε».

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά το δικό σας δεν είναι σημαντικότερο από το πρόβλημα άλλων εργαζομένων. Oπως δεν είναι σημαντικότερο και από τους 700 εργαζόμενους του ΑΛΤΕΡ που έκλεισε ή των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας», τόνισε και συνέχισε: «Ολοι γνωρίζουμε το καθεστώς γαλέρας στα ΜΜΜ και πολύ περισσότερο το ξέρουν οι συνδικαλιστές σας. Ο μόνος μας γνώμονας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των εργαζομένων. Δεν μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών».