ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, να στείλει το εξειδικευμένο προσωπικό που έχει δεσμευτεί να δώσει, αλλά και να συγκροτήσει ευρωπαϊκό μηχανισμό...
επαναπατρισμού για όσους δεν δικαιούνται άσυλο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας.
«Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη, η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα», τόνισε, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Γ. Μουζάλας. Απέδωσε τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ στην ανάγκη πολιτικών ηγεσιών να απευθυνθούν στο εσωτερικό τους ακροατήριο, καθώς έρχονται εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Γίνονται υποχωρήσεις στον λαϊκισμό», από ηγεσίες και πολιτικούς που στο παρελθόν, με συνέπεια, υποστήριξαν την ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Ειδικότερα, τα τρία είναι τα σημεία που τονίζει η ελληνική πλευρά:
Η υποχρέωση της Ε.Ε. να δεχθεί τη μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 3.000 άτομα και, ενώ είναι έτοιμα ακόμη 7.000, η διαδικασία δεν προχωράει. Η ενίσχυση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξειδικευμένο προσωπικό. Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί για 400 άτομα, αλλά έχει στείλει μόλις 29. Αυτοί που ασκούν την κριτική ξεχνούν ότι οι επιστροφές στην Τουρκία πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εξετάζουμε ατομικά 10.000 αιτήσεις ασύλου και άλλες τόσες προσφυγές, αυτό παίρνει χρόνο και κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει γι' αυτό, σημείωσε ο υπουργός.
Η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφής μεταναστών που κρίνεται ότι δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους. Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, δεν μπορεί να απαιτείται από την Ελλάδα ή την Ιταλία, να επαναπατρίσουν χιλιάδες ανθρώπους σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή το Μαρόκο, όταν η ίδια η Ε.Ε. δεν μπορεί να το πράξει. Ειδικά για τις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ περί επιστροφής από τη Γερμανία στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών ως πρώτης χώρας εισόδου, κατά το Δουβλίνο ΙΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι αυτές οι προβλέψεις έχουν καταπέσει, όχι νομικά, αλλά από την ίδια τη ζωή.
Ξεκαθάρισε ότι είναι τεχνικά αδύνατον να γίνουν επιστροφές προς την Ελλάδα, μία χώρα με 60.000 πρόσφυγες, που έχει καλύψει όλα τα όρια που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. «Είναι αστείο» να λέει κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να επιστραφούν, υπογράμμισε, συστήνοντας «να μη δημιουργούμε πανικό, αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό κλίμα». Εν τω μεταξύ στους 59.538 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 8.258 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.524) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 8.000 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 12.564 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 141 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 8.888 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.381 και στη νότια 246. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 16.677 πρόσφυγες.
Άθλιες συνθήκες
Με τα πιο μελανά χρώματα αποδίδει τη ζωή των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας στη χώρα μας άρθρο της εφημερίδας Guardian με τίτλο «Οι φυλακισμένοι της Ευρώπης: ο καθημερινός εξευτελισμός των προσφύγων που έχουν κολλήσει στην Ελλάδα». Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας κάνει λόγο για «πληρωμένο σεξ, συμμορίες και ψυχολογικά προβλήματα».
Η αβεβαιότητα για το μέλλον, η έλλειψη εργασίας και εκπαίδευσης, η απομάκρυνση από τα αγαπημένα πρόσωπα, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν οδηγήσει σε προβλήματα κατάθλιψης και ψυχικές νόσους. Παράλληλα, τονίζεται πως κανείς δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής. Μεταξύ άλλων, ο Guardian υπογραμμίζει πως ορισμένοι πρόσφυγες πρόθυμα πωλούν το κορμί τους, για να βγάλουν μερικά χρήματα.
Άθλιες είναι και οι συνθήκες στα νησιά, με τις εντάσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο και με αρκετούς πρόσφυγες να προσπαθούν να βρουν την ψυχική τους ισορροπία.
Η γενική κατάσταση είναι δύσκολη, γράφει η βρετανική εφημερίδα σύμφωνα με παρατηρητές, ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε μια μακροχρόνια τραγωδία.