ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας είχε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμοπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα...

Η συνάντηση κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων με επίκεντρο:
- την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας
- την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων
- την βελτίωση των συνθηκών υποδοχής
- την απορρόφηση των εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων
Κατέστη σαφές οτι η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να εφαρμόζεται και οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την εφαρμογή της και για τη γενικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Όσον αφορά στο Δουβλίνο ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρύνισε οτι:
"Το Δουβλίνο τελεί υπο αναθεώρηση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης, ισχύει, όπως είναι αυτονόητο, η σημερινή νομοθεσία.
Μέχρι λοιπόν να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους υφιστάμενους κανόνες με συντονισμένο τρόπο.
Οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιλέγουν το Κράτος Μέλος που θα υποβάλλουν την αίτησή τους.
Όσον αφορά όμως στις επιστροφές, αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα: μη ξεχνάμε ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι βρίσκονται στην Ελλάδα.
Τα κράτη μέλη έχουν τεθεί προ των ευθυνών τους. Όπως έχω πει, και θα επανέλθω, θα πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν σχετικά με την μετεγκατάσταση, για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν τη δυσανάλογη πίεση που δέχονται.
Αυτό σημαίνει Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.
Το Δουβλίνο και η μετεγκατάσταση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος."